Српски и албански ученици бујановачких школа сложно о проблемима средине

Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу формирано је децембра 2000. године како би радило на смиривању међуетничких тензија и заустављању оружаних сукоба. За 18 година у инфраструктурне и развојне пројекте у три општине Влада је уложила 35 милиона евра, а међународна заједница још 95 милиона евра. Ове године у центру пажње су ученици основних и средњих школа.

Водич на четири језика, српском, албанском, ромском и енглеском, припремали су ученици бујановачких школа, издвојили омиљена места за дружење и разговор, кулинарске специјалитете и поручују да је најбољи за живот град у коме се различитост препознаје као богатство.

Ученик Дијарт Идризи каже да је било занимљиво и да је стекао много пријатеља. "Научили смо их неке албанске речи", додаје Идризи.

"Смета нам што смо подељени по националности, било би дивно да се сви дружимо заједно, без обзира које смо националности", напомиње Дуња Павловић.

Недостаје им клизалиште, фабрика, семафор, аква-парк, зоолошки врт. Свесни су еколошких проблема, без обзира на то како га називали – смеће, брлог или ђубре, свима смета.

"Као други проблем наводе недостатак садржаја за младе, али не толико да немају шта да раде, него да немају шта заједно да раде", указује Ивана Богићевић Лек из Групе 484.

Служба Координационог тела са Групом 484, уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске две године реализује пројекат ‚"Наш град - наше школе". Обухваћено је више стотина деце из градских и сеоских средина.

"Они су веома јасно и гласно рекли – ми желимо да живимо заједно, ми желимо да живимо у слободи, ми желимо да се не делимо, ми желимо да будемо саставни део Европе и саставни део света", каже председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић

Улагано је 18 година у инфраструктуру Прешева, Бујановца и Медвеђе, привредници су добијали подстицајна средства, студенти и средњошколци стипендије. Изграђен је Економски факултет у Бујановцу, а у Прешеву ванболничко породилиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се