До краја године медијска стратегија у Влади, па јавна расправа

У оквиру израде нове Стратегије развоја система јавног информисања, у Новом Саду је завршено дводневно професионално саветовање о нацрту документа, на коме је речено да ће радна група за израду медијске стратегије до краја године предати тај документ Влади.

На скупу, уз учешће великог броја експерата и представника различитих организација и институција, председник Радне групе Дејан Стојановић рекао је да ће у складу са планом рада, до краја године предати документ Влади, након чега ће Влада одлучити о форматима и динамици јавних расправа које се очекују почетком следеће године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

У дводневној дискусији учествовало је више од 120 представника медијских и новинарских удружења, медија, академских институција, организација цивилног друштва, међународних организација и други.

"Радна група ће у наредном периоду анализирати добијене предлоге и сугестије, како бисмо унапредили овај значајан стратешки документ и завршили коначни Нацрт који ће бити достављен Влади на разматрање", рекао је Стојановић.

"Желим да се захвалим свим члановима Радне групе који су у протеклих шест месеци интензивно радили на изради овог документа и свима који су активно учествовали у дводневној дебати. Рад на састанцима је био конструктиван и у случајевима када се мишљења нису подударала. Тако је било и на овој дебати у последња два дана где смо добили важне сугестије од свих колега", нагласио је Стојановић.

Циљ професионалне дебате, коју је организовала Влада Републике Србије уз помоћ Мисије ОЕБС-а у Србији, био је да се постигне инклузивност у процесу израде Медијске стратегије, као документа који треба да пружи оквир за будући развој свеукупне медијске сцене у Србији.

Током дебате представљена је Радна верзија Нацрта стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији.

Документ је у протеклих шест месеци припремала Радна група коју је формирала влада, а коју су подједнако чинили представници медијских и новинарских удружења и представници државе. Чланови Радне групе представили су методологију рада и структуру документа.

Током дебате представљена је анализа стања у области јавног информисања и посебни циљеви, мере и активности које је неопходно предузети ради унапређења стања у овој области.

Рад на овом стратешком документу је "пилот пројекат" с обзиром на то да је први документ који се ради у складу са одредбама Закона о планском систему.

Циљ доношења стратегије је остварење јавног интереса у области јавног информисања путем стварања јединственог и непротивуречног регулаторног оквира, унапређења положаја медија, уређења медија на новим технолошким платформама, остваривања пуне улоге јавних медијских сервиса у систему јавног информисања, побољшања положаја, статуса и безбедности новинара.

Такође и унапређење информисања мањинских група као и Срба у региону и дијаспори, јачање улоге Регулаторног тела за електронске медије, унапређење доступности података о медијима, заштите медијског плурализма и забране монопола, јачање медијске и информатичке писмености и дигитализације и архивирање медијских садржаја, наводи се у саопстењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се