САЈ обележио 40 година постојања

Специјална антитерористичка јединица (САЈ) извела је у Батајници показну вежбу хапшења терориста, поводом обележавања 40 година постојања те елитне полицијске јединице. САЈ ће бити једна од најбоље опремљених јединица у свету, рекао је министар Стефановић.

Припадници САЈ-а су демонстрирали борбу са терористима који су заузели објекат и аутобус, а вежби је присуствовао потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић.

САЈ је на вежби представио своју опрему и наоружање. 

Стефановића су претходно дочекали припадници САЈ-а и предали му рапорт, након чега је министар положио венце код споменика полицајцима који су страдали обављајући своју дужност.

Министар полиције изјавио је да ће бити настављено улагање у ту елитну јединицу и да ће она бити једна од најбоље опремељних јединица тог типа у свету.

"Наш задатак је да наставимо са улагањем у ову јединицу и њено опремање, да сваки припадник САЈ-а има све оно што има припадник најбоље сличне јединце у свету", поручио је Стефановић на прослави у бази САЈ-а.

Министар је истакао да је поносан на припаднике САЈ -а и да по њиховој снази, обучености и знању могу да се носе раме уз раме са најобученијим јединицама у свету.

"Ту сте када треба. На вежби се могло видети да за припаднике САЈ-а нема оваких или онаквих временски околности, да ли је ноћ, дан, снег, киша или магла. Припадници САЈ-а могу у било којим условима да изврше задатак", навео је Стефановић.

Он је нагласио да захваљујући њима грађани могу мирно да спавају и да када дође и до најтежих ситуација имају кога да позову.Стефановић је рекао да су за толики успех САЈ-а потребна велика одрицања у приватном и професионалном животу и да на то подсећају имена 16 припадника те јединице који су дали своје животе.

Истакао је, такође, да држава остаје дужна њиховим породицама и да је циљ да ниједно ново име не буде додато на плочу споменика, који се налази у бази САЈ-а у Батајници.

Стефановић је додао да је 40 година постојања САЈ-а велики празник, с обзиром да је та јединица прошла тест времена. Он је нагласио да је у нашој земљи ситуација добра и стабилна, као и да народ и полиција имају поврење у ту јединицу.

"Хвала што ваш срце куца за нашу земљу и хвала за огроман патриотизам", поручио је Стефановић додајући да су припадници САЈ-а спремни да жртвују свој живот да би заштитили своју земљу и народ.

Командант САЈ-а Спасоје Вулевић је рекао да ће и даље идеје водиље тој јединици бити одлучност, изненађење, мобилност, патриотизам, професионализам и поштење.

Подсетио је, такође, да је 16 припадника САЈ-а изгубило живот штитећи грађане. Том приликом су уручене награде најбољим припадницима САЈ-а.

САЈ је прва специјална јединица српске полиције основана 1978. године за најризичније задатке против тероризма и криминала.  

Министру Стефановићу је уручена плакета САЈ-а поводом 40 година постоја јединице.

Вежби у бази САЈ присуствовали су и директор полиције Владмир Ребић и друге званице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво