Кроз програм самозапошљавања, производи сапуне од лековитог биља

Некадашња радница пријепољског "Текстилног комбината" Славојка Рејиљ једна је после завршене обуке за развој предузетништва, кроз програм самозапошљавања, покренула свој посао. Уз субвенцију од 200.000 динара коју је искористила за репроматеријал и амбалажу, у породичној кући на Јабуци Славојка производи сапуне од лековитог биља.

Израду сапуна, како каже, почела је, из радозналости, први пут пре 10 година када је остала без посла. А онда је, уз подршку Националне службе за запошљавање и обуку, недавно све преточила у бизнис-план, конкурисала и добила средства за почетак производње.

"То ми је био први корак. У томе ми је помогла ћерка. Она је магистар фармације, а лековито биље берем сама. Све налазим у природи, све је чисто, има кантарион, мајчина душица, боровница, спориш, мед, природни, ливадски, све је наше одавде", каже произвођач сапуна са Јабуке Славојка Рељић.

Савладала је технику и дневно може да произведе више десетина тврдих, и до месец дана сушених сапуна са примесама меда, воска, прополиса и биља.

"Сапуни су се показали добри. Задовољавају све критеријуме. Све параметре које су испитали су добри", каже Славојка Рељић.

За овакво, уз кућне обавезе радног ангажовања, Славојка се одлучила уз мере и субвенцију Националне службе за запошљавање.

"Славојка је једна од 118 лица која су користила програм односно меру за самозапошљавање и она је једна од 57 жена колико их се укупно одважило да крене у покретање сопственог бизниса. Укупно број лица која су прошла кроз програм и мере до сада је негде око 800 лица", каже Милан Србљановић, шеф одсека Филијале НСЗ у Пријепољу.

Уз подршку Националне службе али и породице, Славојка сада тражи и најбољи пут за пласман својих производа.

"Већином сам поклањала и ето мали део сам продала туристима овде на Јабуци, никуда даље их нисам носила, пласирала", каже Рељићева.

Само уз сигурно тржиште које ће, нада се имати кроз сарадњу са туристичким агенцијама, Славојка ће у потпуности испунити свој сан о ручно прављеним, органским сапунима од лековитог биља са Јабуке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво