Цуцић: Србија не користи гумене метке и жицу, већ хапси кријумчаре

У свету се обележава Међународни дан миграната. Процењује се да у свету тренутно има око 25 милиона избеглица, а у Србији их је око 4.500. Тим поводом, комесар за избеглице Владимир Цуцић каже за РТС да се ксенофобија, које је било на почетку избегличке кризе, више не осећа, те да су мигранти сада прихваћени као људи у невољи којима треба помоћи. Додаје да је Србија једина земља на западноевропској рути која је од прошле године увела као обавезно похађање основне школе и предшколске наставе за мигранте.

Владимир Цуцић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да дете не сме да губи право на школовање.

"Вратило се дете у Авганистан или пак отишло за Шведску, дете не сме да губи право на школовање. Код нас деца мигранти иду у културно-уметничка друштва, учествују на кросу, у Сомбору је девојчица из Авганистана освојила друго место на кросу. У Босилеграду имамо Гинисову рекордерку у ходању на рукама. Живе као сав нормалан свет", истиче Цуцић.

Додаје да је Србија једина земља која не користи гумене метке, бодљикаву жицу, сузавац против миграната, већ хапси кријумчаре.

"Код нас нема дугих цеви, сузавца, али се код нас хапсе кријумчари. Код нас се не дозвољава да се неко окористи том бедом", наводи Цуцић.

Истиче и да је престала ксенофобија која се у почетку осећала према мигрантима.

"Ја сам поносан на то како Србија реагује и поносан сам што је та ксенофобија, која је у почетку била јако присутна у неким срединама, нарочито у оним које никада нису виделе мигранте, а највећи проблем су имали они који никада нису видели мигранте. Сада тог проблема нема, они су прихваћени као људи у невољи којима треба помоћи", објашњава Цуцић.

"Прихватни центри за мигранте спремни за зиму"

Наводи да у Србији тренутно борави око 4.500 миграната.

"Око 4.030 миграната се налази у нашим центрима, око 500 њих не жели да уђе у Центар јер настављају свој пут. Дошло је до пораста миграната у центрима јер им је отежан пут због хладноће", објашњава комесар.

Наводи да има довољно хране у прихватним центрима.

"Уз озбиљну помоћ Европске уније, ми смо сада потпуно спремни. Сад размишљамо о следећој зими, ова зима је била решена још у јуну", рекао је Цуцић.

Додаје да мигранти немају устаљену руту, већ се крећу, како каже, свуда.

"Престали су да иду према Босни и Херцеговини јер је природа урадила своје, тешко је прећи и једну и другу реку. Обично иду преко Хрватске, Мађарске а сада и преко Румуније. Неки се враћају према Грчкој. Дакле, имају разнолики начин на који покушавају да се домогну, по њиховом мишљењу бољег и обећаног живота у некој од европских земаља", наводи Цуцић.

Додаје да се мали број миграната одлучује да остане у Србију, али да постоји велики број људи који чекају да легално уђу у Европску унију.

"Неколико десетина миграната се определило у овом моменту да остане у Србији. С друге стране постоји велики број људи, скоро 2.000 оних који чекају да легално уђу у Европску унију. Укључују се у друштвени живот у оној мери колико им је то дозвољено. Живе као сав нормалан свет јер знају да је пред њима још две године боравка у Србији", објашњава Цуцић.

"Испитати случај о нападу у Аранђеловцу"

Осврћући се на вест да је мигрант у Аранђеловцу напао једног мештанина и нанео му тешке телесне повреде ланцима по глави наводи да треба вест проверити и ако се испостави као тачна – реаговати.

"Од 2014. године кроз Србију је прошло преко 1,5 милиона миграната. Имамо ситуацију да међу тих 1,5 буквално није било два напада на домаће становништво. Обично је ситуација нажалост мало обрнута. Свакако да вест треба проверити и реаговати. Претпостављам да ће из МУП-а и Тужилаштва у моменту ако се вест испостави тачном реаговати брзо. Сматрам да мигранти нису опасност", закључио је Цуцић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво