Гојковић најавила изградњу новог погона "Зорка Керамике"

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић обишла је фабрику керамичких плочица "Зорка Керамика" у Шапцу, где је најављена изградња новог погона у који ће бити уложено 15 милиона евра, а запошљаваће нових 100 радника.

Маја Гојковић је поручила да је та фабрика добар пример приватизације из 2004. године, као и да има велики значај за Србију, јер је највећи произвођач керамике.

Како је навела, та фабрика је нашла своје тржиште и изван граница Србије и то не само у региону – БиХ, Црној Гори и Македонији, већ се налазе и на веома конкуретним тржиштима, попут Италије, где су се ове године са својим добрим дизајнираним и модерним производима представили на Сајму у Болоњи захтевном тржишту Европске уније.

"Велико ми је задовољство што у овој фабрици ради 300 људи, као и 60 у Коцељеви и да имају интерес да улажу у изградњу нове фабрике", рекла је Гојковић и додала да ће следећа година бити посвећена изради пројектне документације, док ће 2020. године почети градња новог погона.

Једна од предности је да се у "Зорка Керамика" користи домаћа глина, каже Гојковић и додаје да је то предност фабрика у Србији у односу на неке у окружењу које увозе глину чак и из Украјине.

"Драго ми је што сам овде, што сам видела да постоји једна добра, модерна фабрика, која нема проблема са извозом, да извози чак 50 одсто, да имају интерес да остану овде, да даље развијају производне капацитете, да ће људи моћи да налазе нова радна места и то показује да је Србија економски направила велике помаке", рекла је Гојковић.

Србија велики потенцијал за извоз 

Додала је да ће ове године у Србији раст БДП-а износити 4,5 одсто, те да усвојени буџет има много више развојних инвестиција, као што су изградња путева и железнице, што све доприноси доласку страних инвестиција. 

Председница Скупштине каже и да је Србија добро место за улагање, што показује 10 одсто више страних инвестиција ове године у односу на прошлу и додала да ће на крају ове године у Србији бити преко три милијарде евра у инвестицијама.

"Србија нуди добро пословно окружење, велики потенцијали за извоз, за које Србија има предност у односу на неке друге земље због наших добрих међународних споразума", навела је председница парламента.

Каже и да је са домаћинима разговарала о проблемима и како их савладати у будућности и додала да су то проблеми који нису специфични само за Србију, али да се мора размишљати и о цени гаса, струје и како те проблеме савладати.

"Разговарали смо о пројектима изградње гасовода ка фабрици која се налази у Коцељеву, све је то на дуге стазе, али добро је да постоје пројекти који могу да савладају чак и те тешкоће", каже Гојковић.

Један од сувласника аустријског конзорцијума Мркос Богдановић објаснио је да "Зорка Керамика" планира да у новом погону запосли 100 људи, да ће пројектна документација да се ради наредне године, а изградња ће започети 2020, те да ће трајати годину и по дана. 

"Зорка Керамика" је највећи произвођач керамичких плочица у Србији, која производи четири милиона и 200.000 квадратних метара и тренутно запошљава 300 радника.

Фабрику у Шапцу, као и фабрику опекарских производа "Зорка Опека" у Коцељеви, која запошљава 60 радника, 2004. године купио је аустријски конзорцијум у оквиру приватизације индустријског комплекса "Зорка Шабац".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво