Центри за жртве сексуалног насиља у седам градова Војводине

Покрајински секретаријат за здравство је током претходне три године спровео пројекат "Заустави-Заштити-Помози - Снажнији институционални одговор на родно засновано насиље у АП Војводини". Најзначајнији допринос овог пројекта, према оцени покрајинског секретара за здравство Зорана Гојковића, јесте оснивање седам центара за жртве сексуалног насиља у седам градова у Војводини.

Прошле године у Србији је убијено 26 жена, од почетка ове године њих чак 30 су биле жртве насиља. Према подацима МУП-а, за првих шест месеци ове године насилницима је изречено 14.218 хитних мера, од чега су 4.282 мере привременог удаљења из заједничког боравка, док је у 9.936 случајева изречена мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља.

Покрајински секретаријат за здравство је током претходне три године спровео пројекат "Заустави-Заштити-Помози - Снажнији институционални одговор на родно засновано насиље у АП Војводини", који подржава Поверенички фонд Уједињених нација за подршку акцијама елиминисања насиља према женама, а на завршној конференцији је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је да је најзначајнији допринос овог пројекта оснивање седам центара за жртве сексуалног насиља у седам градова у Војводини.

Центри су смештени у општим болницама у Суботици, Сомбору, Зрењанину, Вршцу, Кикинди и Сремској Митровици, као и Новом Саду, на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине. Сви Центри опремљени су неопходном опремом, а око 3.000 представника здравственог сектора, пружаоца психосоцијалне подршке, правосуђа и полиције, обучени су о томе како да поступају са жртвама сексуалног насиља.

Говорећи о чињеници да друштво генерално клизи у правцу у коме има много више насиља него што је то био пре случај, посебно кад се ради о сфери родно заснованог насиља, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор истакао је да једини одговор на ту појаву мора бити институционалног карактера, као и да данашња конференција представља институционални одговор и корак даље у стварању мреже подршке и помоћи жртвама.

Зато је за решење овог проблема, како је рекао Пастор, неопходан заједнички рад социјалних и здравствених установа, тужилаштва, полиције и медија.

Овакав модел Центра за жртве сексуалног насиља јединствен је и применљив, не само у Србији, него и у региону, јер ставља жене, жртве сексуалног, родно заснованог насиља у центар пажње.

Од оснивања Центара, помоћ и подршку затражило је 95 жена, жртава сексуалног насиља и узнемиравања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво