Саветовање стручњака о новој медијској стратегији

На отварању скупа поводом израде нове медијске стратегије премијерка Ана Брнабић је поручила да је захвална представницима медијских и новинарских удружења, јер нису одустали од медијске стратегије, која, како је напоменула, треба да понуди оквир за будући развој свеукупне медијске сцене у Србији.

"Циљ доношења стратегије је остваривање јавног интереса у области јавног информисања и унапређење положаја медија, положаја и заштите новинара, унапређење новинарских група, информисање на језицима националних мањина, уређење медија на новим технолошким платформама, јачање медијске и информатичке писмености", поручила је Ана Брнабић.

Наглашава и да је веома важно да радну групу чине представници државе и представници медијских и новинарских удружења, те оцењује да су дијалог и јачење поверења још један резултат ове сарадње.

Циљ су највећи страндарди медијске слободе и медијске сцене, а који су у складу са међународном праксом и стандардима, рекла је премијерка и додала да су медијске реформе важне због читаво друштво "како бисмо могли да идемо даље".

Професионалне консултације на скупу поздравио је и шеф мисије ОЕБС-а Андреа Орицио уз напомену да је реч о кључној фази израде стратегије у којој ће се кроз дебату професионалаца и експерата критички сагледати 50 страна у које је уложено пуно рада и напора.

"Тридесет први децембар је крајњи рок за израду медијске стратегије", рекао је председник радне групе за израду Медијске стратегије Дејан Стојановић, додајући да је радна група анализирала стање у области јавног информисања у неколико области, а да ће након данашње дебате уобличити предлог стратегије.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да је медијска сцена веома сиромашна.

"Пре свега када је реч о положају новинара, медија, медијских радника, а сиромашна је због свега тога и у медијском садржају", навео је Брајовић.

Чланица Радне групе Јелена Клеут истиче да су за новинарска удружења важне медијске слободе и безбедност новинара.

"Друго битно питање је квалитет садржаја којима су грађанке и грађани ове земље снабдевени", навела је Јелена Клеут.

Вукашин Обрадовић из НУНС-а напомиње да је Стратегија важан документ  али да ће важнији бити закони који буду проистекли из ње а нарочито њихова примена.

"Дакле то је оно што је кључно", поручио је Обрадовић.

Након што је одустала од првог текста Медиске стратегије, Влада Србије формирала је Радну групу са по девет представника медија и државе. До друге верзије текста стигло се након 44 састанка и шест месеци рада.

Баш око тих вредности било је највише спорних питања током израде нове стратегије, али и поред претњи неких чланова Радне групе да ће напустити преговоре са Владом, текст је ипак готов.

"Ова стратегија је кључна ствар за оснаживање медија у Србији. Процес је почео као израз добре воље свих кључних актера, који никада нису напустили дијалог. А знамо колико он може да буде тежак. Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији

У дебати учествује преко 120 представника медија, новинарских удружења и других институција, а циљ је да у наредних пет година побољша остваривање јавног интереса у области информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи