Светски дан борбе против сиде

Дан борбе против сиде обележава се под слоганом "Повежи се сигурно. Заштити љубав. Користи кондом". У Србији је дијагностиковано нових 97 ХИВ позитивних особа, 36 особа је оболело, док је 17 особа умрло. До сада од сиде у свету умрло 25 милиона људи.

Светски дан борбе против сиде, 1. децембар, обележава се низом манифестација у Србији, под слоганом "Повежи се сигурно. Заштити љубав. Користи кондом".

Председник НВО "Ставплус" Борис Ковачић је рекао да када је сазнао за позитиван тест, да му је то био један од најгорих тренутака у животу, јер је знао да ће морати из корена да промени живот, а према његовим речима очекивао је само најгоре, пошто је о сиди тада знао веома мало.

Ковачић је нагласио да га родбина и пријатељи нису одбацили када им је рекао да има сиду, али јесу колеге, које су одбиле да раде с њим, па је остао и без посла.

"Тада сам се затворио у своју самоћу, где сам имао само особу која је остала са мном и најближе пријатеље. После пар година самоће схватио сам да могу да живим као и свако други и одлучио се да се активирам у невладином сектору, што ми је дало снагу да јавно говорим о свом ХИВ статусу", истакао је Ковачић.

У Србији се у последњих десет година запажа постепено опадање броја оболелих од сиде, али се истовремено бележи и промена начина преношења те болести од којих сада троструко више обољевају млади мушкарци у односу на жене, речено је на конференцији за новинаре поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде.

Министар здравља Томица Милосављевић оценио је да се у борби против заразе ХИВ вирусом односно сиде највише променила свест грађана Србије захваљујући свакодневним активностима широм земље у борби против те болести.

Милосављевић је рекао да се годинама у назад инсистира да што већи број људи разуме, да је проблем једног човека у овој земљи проблем сваког.

Директорка Института за јавно здравље Србије Тања Кнежевић казала је да је током ове године у Србији дијагностиковано нових 97 ХИВ позитивних особа, 36 особа оболелих од сиде, и да је регистровано 17 особа умрлих од те болести док су две особе умрле са ХИВ-ом.

"Број мушкараца инфицираних ХИВ-ом, као и оболелих од сиде, троструко је већи у односу на жене", рекла је Кнежевић, додајући да је, уколико се говори о старосној структури, највећи проценат ХИВ позитивних особа (57 одсто) између 25 и 39 година.

Према њеним речима, након континуираног пораста регистрованих особа са сидом, од 1999. године се запажа постепено опадање броја оболелих, са проценом да ће се тај тренд задржати и током наредног периода.

Епидемиолог Мила Паунић је нагласила да се ХИВ преноси на три начина - сексуалним контактом, крвним путем најчешће коришћењем заједничких игала и вертикалном трансмисијом са мајке на дете.

Министар Милосављевић је рекао да је област борбе против сиде најбољи пример мултисекторске сарадње и партнерства, која поред активности ресорног министарства укључије и агенције Уједињених нација, међународне, невладине и верске организације.

"То је један од најважнијих разлога због чега се у области борбе против АИДС-а највише променила свест грађана Србије", рекао је он и додао да "не прође ниједан дан у години, а да се истом снагом и енергијом не спроводе активности широм земље у борби против те болести".

Према његовим речима, Глобални фонд за борбу против сиде, туберкулозе и маларије у Србији је у претходне две године одобрио два петогодишња пројекта у укупном износу од око 20 милиона евра за борбу против сиде. Додао је да први пројекат спроводи Министарство здравља, а други министарство у сарадњи са Омладином ЈАЗАС-а.

Епидемија ХИВ-а још траје

Председница Тематске групе УН за ХИВ/АИДС Јудита Рајхенберг указала је се према подацима број новоинфицираних особа у свету прошлој години смањио за 17 одсто, као и да је преваленца ХИВ-а опала и међу младима.

"Ипак, промене начина преношења уочене су и у Србији, тако да сексуални пренос доминира, а све је више новорегистрованих у популацији младих, нарочито мушкараца", подвукла је Рајхенберг и напоменула да епидемија ХИВ-а још увек траје и представља највећи глобални проблем. Мото овогодишње кампање у Србији гласи "Повежимо се сигурно, заштитимо љубав, користимо кондом".

У организацији Министарства здравља, а уз подршку Министарства просвете, УНАИДС-а и УНИЦЕФ-а у свим основним школама у Београду организован je јавни час на коме су ученицима 7. и 8. разреда пренете основне информације о ХИВ-у и начинима заштите.

За 28 година, од када је болест регистрована, од сиде, према последњим подацима, умрло је 25 милиона људи.

Главни начин преношења вируса - незаштићен хетеосексуални однос

Подаци Светске здравствене организације и УНАИДС-а показују да је у свету вирусом ХИВ-а заражено 33 милиона особа.

Незаштићен хетеросексуални однос је главни начин преношења вируса у већини земаља, а у неким срединама доминантна трансмисија је незаштићен сексуални однос међу мушкарцима или употреба нестерилних игала и шприцева.

Осим предавања, радионица, трибина, едукације и уличних манифестација, претходних година обављано је и добровољно и поверљиво саветовање и тестирање о тој болести.

Организатори обележавања Светског дана борбе против сиде су Министарство здравља Србије, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", тематске групе Уједињених нација за ХИВ/АИДС и бројне невладине организације.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво