Михајловић: Подршка Београдском универзитету у борби за родну равноправност

Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности представљен је на Правном факултету у Београду. Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је истакла да је ово први такав документ и додала да ће Влада пружити пуну подршку Београдском универзитету у реализацији тог плана.

Зорана Михајловић је на истакла да није тајна да живимо у родно неравноправном друштву, у којем постоји сегрегација мушкараца и жена у високом образовању и у ком нема довољно жена на местима на којима се доносе одлуке.

"Зато подржавам иницијативу Правног факултета да се усвоји акциони план за постизање родне равноправности у академској заједници и на факултетима", изјавила је Михајловићева.

Истакла је да Влада Србије и Координационо тело пружају пуну подршку Београдском универзитету и Правном факултету као првој институцији која је припремила овај документ и препознала родну равноправност као важну карику у владавини права.

"Почаствована сам што као председница Координационог тела могу да разговарам данас са вама о овако важној теми. Кроз унапређење родне равноправности ми говоримо о стварању једнаких могућности за све грађанке и грађане, то често није лако, али заједничким радом можемо остварити напредак, уколико мислимо на будућност и одрживи развој друштва", рекла је Михајловићева.

Подсетила је да је Србија једина земља ван Европске уније која је по други пут израдила Индекс родне равноправности и да у односу на ЕУ најмање заостајемо у области здравља и знања, док много више морамо да радимо у области времена и рада.

"Индекс је показао да се у појединим областима развијамо и брже од европског просека. За две године напредовали смо за 3,4 поена, а ЕУ 1,2. Ипак, ту не можемо стати, жене су и даље мање плаћене за исти посао и много више времена проводе у неплаћеним обавезама у домаћинству", закључила је Михајловићева.

Јанковић: Родни дисбаланс није добар ни у једној области

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да родни дисбаланс није добар ни у једној области, па ни у политици.

"Највећу штету родни дисбаланс прави када се ради о систему образовања, јер се ту школују будући кадрови. Ту и највише системски може да се уради на уклањању родне неравноправности", поручила је Јанковићева. 

Јанковић истиче да је родна равноправност на пољу образовања изузетно важна, зато што је то друштвена област у којој може највише да се уради.

"Tу се почиње са системским отклањањем родне неравноправности како бисмо у будућим генерацијама имали једну другачију слику", рекла је повереница.

Врло је важно што се родни баланс промовише баш на Правном факултету Универзитета у Београду, сматра Јанковиоћ, те додаје да је тај факултет расадник будућих носилаца правосудних функција, а често и министара, народних посланика и других доносилаца одлука у јавном и политичком животу.

Додала је да је највећи напредак у индексу родне равноправности направљен у политичком учешћу жена, али је упозорила да мали број жена учествује у процесу доношења одлука на локалном нивоу.

"Пред нама је пуно посла да бисмо у свим областима имали равномеран број мушкараца и жена, онолико колико је то могуће", указала је Јанковићева.

Поповић: Родна равноправност треба да се прошири на све факултете

Ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић захвалила је Правном факултету на овој иницијативи, истакавши да план унапређења родне равноправности треба да се прошири на све факултете.

"Иако се Београдски универзитет лепо уклапа у бројке пожељне у Европи, потребно је да план за унапређење родне равноправности усвојимо на нивоу универзитета и очекујем да јануарски сенат то учини. Важно је да охрабримо колегинице да заузму руководеће позиције, да оснажимо све да у истраживачком раду пригрле родне принципе и да свима омогућимо једнаке могућности за развој. Акциони план Правног факултета претходница је плана за родну равноправност који ће усвојити Београдски универзитет", рекла је Поповићева.

Декан Правног факултета Зоран Мирковић захвалио је на подршци Влади Србије и Универзитету у Београду истакавши задовољство јер са овог факултета крећу и негују се идеје модерног друштва.

"Данас разговарамо о једној веома важној теми, поставили смо озбиљне рокове и верујем да због нас самих морамо остварити постављене циљеве. Да принципи родне равноправности постану део нас", закључио је Мирковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи