Друга жртва смрзавања, ледени дани у целој Србији

У снегу код Сремске Митровице и Шида пронађена тела двојице мушкараца. Установљено да је узрок смрти смрзавање. Опасност од грана и стабала које се ломе и могу угрозити и пешаке и возаче. После подне очекују се нове падавине. Током ове зиме сваког месеца биће по два снежна таласа, каже за РТС метеоролог Недељко Тодоровић.

Јутрос око девет часова у атару села Лаћарак код Сремске Митровице пронађено је тело мушкарца старог 48 година, за којег је утврђено да је преминуо услед смрзавања, сазнаје РТС у МУП-у.

До смрти је дошло у току ноћи. Дописник РТС-а јавља да је страдао мушкарац који је живео сам и није имао породицу.

Како сазнајемо, он је више пута одбијао понуду Центра за социјални рад да му обезбеде смештај.

Касније је у викенд-насељу Ђипша код Шида пронађен и 61-годишњи мушкарац, који је такође преминуо од смрзавања.

У оба случаја је утврђено да нема трагова насилне смрти. Како незванично сазнајемо, сумња се да су обојица била под дејством алкохола.

Иначе, у Сремској Митровици нема организованог смештаја за бескућнике, већ их по потреби шаљу у хранитељске породице, у Београд или у Геронтолошки центар.

У једном таквом склоништу у Шапцу тренутно се налази осам корисника, а у смештају за бескућнике Центра за социјални рад од хладноће је збринута једна особа.

Надлежни апелују на грађане да оне којима је потребна помоћ упуте у ове центре.

И Секретаријат за социјалну заштиту Београда затражио је да овакве установе хитно ангажују све своје капацитете како би се одговорило на потребе угроженог становништа.

У београдском Прихватилишту за децу тренутно борави 20 деце, а у Прихватилишту за одрасла и стара лица тренутно је 117 корисника.

"Због неповољних временских услова очекује се појачан притисак на ову установу. Установе врше пријем 24 сата, Прихватилиште за децу и Прихватилиште за одрасле пружају сигурно уточиште од хладноће, улице и глади у виду оброка, суве одеће и топлог кревета", каже Наташа Станисављевић из Секретаријата.

Опасност од грана које се ломе, опрез у вожњи 

Снег од четвртка увече пада у већем делу Србије. Успорен је саобраћај, али и отежано кретање пешака.

На већини коловоза је од јуче поледица, па се возачи упозоравају на опасност од саобраћајних несрећа због проклизавања и слетања са пута. Брзину кретања је неопходно прилагодити временским условима, везивање појасева је обавезно, као и зимске гуме.

Посебну опасност и за пешаке и за возаче представљају гране и стабла која се ломе због тежине снега који се на њима задржао и које могу нанети повреде пролазницима, односно паркираним аутомобилима.

На одељењу ортопедије зрењанинске опште болнице кажу да су ове године грађани знатно опрезнији, не излазе без преке потребе и да су у протекла три дана обављене четири интервенције.

У неколико места у Србији је попустио или се урушио кров на старим зградама, али повређених није било.

Ауто-пут је проходан, а према последњим информацијама, нема задржавања на наплатним станицама, док се на граничним прелазима чека до пола сата.

Обавезна зимска опрема

Према информацијама АМСС, на подручју Сјенице, Ивањице, Новог Пазара, Ваљева, Зајечара и Књажевца на коловозу местимично има пет центиметара снега и обавезна је зимска опрема.

Уз 24-часовно дежурство путара, на подручју Златиборског округа сви магистрални правци су проходни, саобраћај је дозвољен и камионима и шлеперима.

"Седамсто километара путева првог, другог и трећег приоритета које одржавају 'Путеви Ужице' проходни су и чисти. Снег је падао преко 48 сати. Нисмо имали никаквих проблема, нисмо имали застоја у саобраћају. Захваљујемо се саобраћајној полицији на сарадњи и помоћи", каже Слободан Божовић, технички директор "Путева Ужице".

И у Банату су приоритетни путни правци проходни, а екипе Зимске службе раде на рашчишћавању најфреквентнијих споредних саобраћајница. Одломљене гране нанеле су штету на аутомобилима, а грађани у Зрењанину жале се да тротоари нису добро очишћени.

Коловози и у Расинском округу су проходни, а у ЈКП "Крушевац" кажу да су грађане јутрос дочекали очишћени тротоари, као и да се током дана наставило са чишћењем стаза које користе пешаци и деца.

На Копаонику је снежни покривач достигао 36 центиметара. Из Брзећа према туристичком центру на коловозу има угаженог снег и леда. За камионе са приколицом и шлепере забрањен је саобраћај на овој деоници.

Снег од петка пада и на Косову и Метохији, али није задао веће проблеме ни путарима ни становништву. Због ниских температура со и ризла спорије реагују, а надлежне екипе су и даље на терену.

"За сада има довољне количине соли. Сви путеви су проходни, како градски, тако и они који повезују остале средине на северу КиМ", каже Александар Спирић, председник Привременог органа Општине Косовска Митровица.

Од среде топлије 

Нове снежне падавине очекују нас после подне и увече, а на југоистоку земље пашће и киша.

Најнижа температура током данашњег дана износи минус девет степени Целзијуса на северу и до минус два на истоку земље, док ће у већини места бити од минус два до два степена.

Слаб снег падаће и сутра у централним и јужним крајевима земље, док ће не северу Војводине бити суво.

Мало топлије и суво време биће у среду, када ће највиша температура бити до четири степена.

Слично време биће и у четвртак и петак, када ће понегде падати слаба киша и суснежица, док се на планинама очекује слаб снег. Отопљење од суботе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво