Ординације пуне, све више грађана на бесплатним прегледима

И данас су у Србији организовани бесплатни здравствени превентивни прегледи. До 16 сати, и поред лоших временских услова, прегледано је око 15.000 грађана.

Лекари и медицинско особље широм Србије су дванаести пут обавили бесплатне превентивне прегледе пацијената. Као и раније, ординације су биле пуне. Неки су дошли да се преконтролишу, а други по савет.

Грађани Новог Пазара и Лознице кажу да се преглед заврши за један дан, али и да су дошли не само због ефикасности, већ и због превентиве.

Циљ акције бесплатних прегледа је превенција, јер у Србији од малигних болести годишње оболи више од 35.000 људи. У порасту су хроничне болести плућа.

Емро Бихорац из Опште болници у Новом Пазару наводи да код њих има доста хроничне опструктивне болести плућа. "Време се променило, има патолошког налаза, али нема сумње на неко тешко малигно обољење", каже Бихорац.

Зорица Лазић из Клиничког центра Крагујевац истиче да рана дијагностика и препознавање болести омогућавају да се на време предузме одговарајуће лечење и самим тим побољша исход болести.

И грађани су схватили значај едукације. Зато их је на превентивним прегледима све више.

Владета Недељковић из крагујевачког Клиничког центра наводи да се ради дијагностички скрининг одређивања туморских маркера, на основу којег се одређује да ли пацијент има потребу за даљим испитивањем или дијагностиком, потенцијалним лечењем или не.

Александар Нагорни из КЦ Ниш каже да су пацијенти након основних прегледа упућени и на додатне прегледе. "Некима од њих је дијагностификована и хронична болест, за коју до сада нису знали", наводи Недељковић.

Више од 220.000 грађана обавило је до сада превентивне прегледе, а неколико хиљада је упућено на даљу дијагностику. Ови прегледи су део националне кампање Министарства здравља и РТС-а, "Рак је излечив".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво