Хиљаду година Епархије рашко-призренске

Епархија Рашко-призренска обележава хиљаду година свог постојања: први пут се помиње у хрисовуљи византијског цара Василија другог, 1019. године, када је ушла у састав Охридске архиепископије. За време Немањића, један од темеља српске државе, а у својој бурној и славној прошлости, до данас, она је живо православно средиште. Крајем 18. века, са Рашком, спојена је у Рашко-призренску епархију.

У старој, неугледној улици, опасана жицом и под надзором косовске полиције, Богородица Љевишка уписује нова поглавља своје и историје српског народа. 

"Зеница ока мога, гнездо је лепоте твоје", на арапском записани Хависови стихови у њеној припрати, још говоре о дивљењу онога, ко је у турско доба, како предања кажу, добио налог да прекречи фреске и од цркве направи џамију. 

Преживела је и владавину османлија: задужбина славног краља Милутина, грађена да задиви и опстане. И упркос свим недаћама, и освајачима, њене фреске су некако увек израњале из мрака, испод малтера, па и после паљења и гарежи - опстајале са народом који се у њиховом окриљу окупља.

"Богородица Љевишка, не зна се да ли је лепша споља или изнутра, надамо се да ћемо успети да је обновимо комплетну, и да ће нашег народа бити више на овом простору. Било је и већих искушења, надамо се да ћемо и ово пебродити", каже Ђорђе Стефановић, свештеник у цркви Богородице Љевишке у Призрену.

Томислав Гађић из Призрена каже да их је у Призрену двадесетак. "Црква нас и дан-данас скупља. Сваке недеље идемо у цркву Свети Ђорђе и до Богословије и то нас одржава", каже Гађић.

У време када је Богородица Љевишка била катедрални храм призренских епископа, Призренска епархија је обухватала и подрчја града Хвосна, око Пећи и Дечана, града Лесковца и Бритоса.

Средином 15. века је пала под турску власт, а 1557. ушла у састав обновљене Српске патријаршије.

Две епархије, Рашка и Призренска, спојене су 1808. у једну - Рашко-призренску епархију. Све мене, страдања и патње српског народа на Косову и Метохији, уписане су у ове зидове - али и непомућена вера и нада уграђене су у ове темеље - што као мостови између земље и неба, вековима сведоче о Србима и њиховој светој земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво