"Маме су љуте" испред Владе Србије

Иницијатива "Маме су закон" одржале су у подне протест испред Владе Србије на којем су затражиле измену Закона о финансијској подршци породици са децом. "Маме су љуте", поручују из Иницијативе.

"Маме су закон" траже да се измени Закон о финансијској подршци породици са децом.

Оне и кроз петицију траже да свака будућа мајка прима надокнаду након порођаја најмање у висини републичког минималца, без обзира на то да ли је била у радном односу или не.

Траже и да се признају месеци које трудница проведе на трудничком или другом боловању, као и да се се број месеци који улазе у обрачун надокнаде смањи са 18 на 12 месеци.

Неопходно је, сматрају, и да се предузетницама плате порези и доприноси током породиљског одсуства и одсуства ради неге детата.

Право на надокаду, истичу у петицији, морају да имају сва деца која немају навршених 10 година, а рођена су као треће и четврто дете у породици. Такође, траже да право на надоканду имају и деца која су рођена као пето и свако друго дете, према правилима исплате надоканде као за четврто.

"Маме су закон" траже и да се пољопривредним осигураницама број месеци до пуне надокнаде смањи са 24 на 12.

Међу захтевима је и да се не условљавају мајке деце са инвалидитетом да се одричу једне од две надокнаде којима сврха није иста, као и да максималан износ исплате надокнаде буде пет просечних зарада.

Траже и да вакцинација не буде услов за исплату надоканда јер постоје деца која из медицински оправданих разлога не могу да приме вакцине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво