И локалне самоуправе против незапослености

Национална служба за запошљавање у трећем кварталу године забележила је најнижу стопу незапослености од 2000. године, 11,3 одсто, а на њиховој евиденцији регистровано је мање од 549.000 људи. Истовремено, стопа запослености достигла је готово 50 одсто и запослено је око 245.000 људи. На обележавању 97 година рада, Национална служба запошљавања наградила је послодавце и локалне самоуправе који су постигли најбоље резултате у запошљавању.

Више од 30 одсто укупно запослених у овој години добило је посао преко Националне службе запошљавања. Миграције и демографске прилике не умањују наше резултате, кажу у тој служби.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да ће националкни акциони план за запошљавање увести могућност приправничког статуса и за лица која су на евиденцији и имају завршену средњу школу и ВСС.

"То је нешто што ће им омогућити да имају пријаву за обавезно социјално осигурање и обавезу послодаваца да их задржи одређени временски период у радном односу", каже Мартиновић.

И локалне самоуправе учествовале су у запошљавању, из својих буџета издвојиле су 900 милиона динара. У Чачку је на тај начин запослено 360 људи.

"Ми смо из буџета града за 2018. годину издвојили за активну политику 40 милиона динара, ја са поносом истичем да смо свих 40 милиона реализовали. Остало је неких пет милиона и 400 хиљада динара да пласирамо кроз уговоре за стручну праксу и тиме би реализација била 100 одсто", каже Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника Чачка.

Највећи изазов је запошљавање особа са инвалидитетом, јер су често потребна прилагођавања радног места и посебне обуке. Неколико компанија добило је признање за обуку и запошљавање те најтеже запошљиве категорије.

"До сада бележимо осам особа са инвалидитетом које су постале део нашег тима, што не значи да планирамо да се задржимо на тој цифри, с обзиром да имамо још две и по недеље", рекла је Сара Стефановић из "Винвина" у Крагујевцу.

"Сва радна места кроз програме обуке у корелацији са НСЗ прилагођавамо особама са инвалидитетом. Широк спектар услуга од одржавања хигијене, хорти културе, техничког одржавања, па све до завршних радова у грађевинарству", каже Јелена Стаменковић из "Будућност пет доо" у Јагодини.

Велики број људи који тражи посао нема знања које је потребно послодавцима. Око 700 људи управо се преквалификује за програмере, а следеће године, још 1.800 људи биће преквалификовано за ИТ стручњаке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи