У Србији се годишње угради око 4.000 пејсмејкера

Поводом обележавања 50 година од оснивања и почетка рада Пејсмејкер центра Клиничко-болничког центра Србије (КЦС) речено је да се у Србији годишње угради око 4.000 пејсмејкера, док је на листи чекања између 500 и 700 пацијената који на операцију чекају најдуже три месеца.

Директор Пејсмејкер центра Горан Милашиновић рекао је да се у тој установи, која је основана 1967. године као независни део унутар КЦС-а, годишње обави око 1.350 имплементација пејсмејкера, као и да у Србији постоји укупно 18 центара у којима се годишње обави око 4.000 таквих операција.

Милашиновић је истакао да је у Србији пејсмејкер терапија као превенција од изненадне срчане смрти развијена на светском нивоу и додао да се у Референтном Пејсмејкер центру КЦС-а дневно се обави од седам до осам операција.

''Не морамо да зовемо стране стручњаке да нам помажу у увођењу нових технологија, сами вршимо едукације у Србији, региону, али и шире. Интервенције се обављају на сличан начин као пре 60 година када је уграђен први пејсмејкер у свету, али у последњих пре пет година пејсмејкер изгледа као капсула од само два грама'', рекао је Милашиновић и додао да у Србији има око 50 лекара специјализованих за ову област.

Захвалио је на подршци коју је центар од оснивања до данас добијао од Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, КЦС-а и Медицинског факултета.

Подсетио је да је Пејсмејкер центар основан 1967. године као независни центар који функционише као интегративни део КЦС-а.

Заменик директора Пејсмејкер центра Синиша Павловић указао је да расте број пацијената којима је потребан пејсмејкер и да је обим посла за специјалисте у овој области данас, како каже, осам пута већи него што је био 2000. године.

''Очекујемо и имамо подршку да повећавамо број сарадника у нашим тимовима што захтева број пацијената", казао је Павловић.

Он је навео да пацијенати у просеку имају између 65 и 67 година и додао да је 1993. године уграђен пејсмејкер најмлађем пацијенту у Србији - беби која је била стара три дана.

''Та беба се удала пре две године и данас води нормалан живот'', рекао је Павловић.

Подсетио је да је први пејсмејкер у Србији уградио доктор Драгољуб Бата Адамов у болници ''Драгиша Мишовић'', док је утемељивач садашњег Пејсмејкер центра КЦС-а био доктор Милан Бане Ђорђевић.

В. д. директора КЦС-а Милика Ашанин рекао је да пејсмејкер терапија специфична област у домену кардиоваскуларних болести у којој се преклапају хирургија, кардиологија, електроника, биофизика.

''Држава и КЦС су уложили огромна средства како би наши стручњаци у пејсмејкер терапији пратили дешавања у свету и како би свака иновација исте године била уведена и у праксу КЦС'', рекао је Ашанин. 

Додао је да је Референтни Пејсмејкер центар 1997.године постао Национални центар за пејсмејкер, а да је та терапија од 2002. до данас уведена у 12 нових центара у Србији чиме је, каже, створена ''европска мапа пејсмејкер терапије''.

Осим јубилеја 50 година рада Референтног Пејсмејкер центра КЦС-а, ове године се обележава и 60 година од светског изума пејсмејкера.

Први пејсмејкер за вештачку стимулацију срчаног ритма код особа са успореним срчаним импулсима уграђен је код човека 8.октобра 1958. године, а операцију је обавио шведски хирург Сенинг.

Пацијент је преминуо 2001.године у 86.години од малигне болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво