Србија чланица ЦЕРН-а

Србија је постала 23. пуноправна чланица Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), одлучено је у Женеви једногласним усвајањем резолуције Савета те организације, саопштила је Влада Србије.

Уз Израел, Швајцарску и Норвешку, Србија је четврта земља која није чланица Европске уније (ЕУ) а пуноправна је чланица престижне научне организације.

Пуноправно чланство омогућава да студенти и професори из Србије раде истраживања на светском нивоу у Србији, као и да наша привреда учествује у већем обиму на пројектима у ЦЕРН-у, наводи се у саопштењу.

Уз подизање квалитета научних истраживања, приступа најновијој научној опреми и технологијама као и преношења искуства и знања, чланство у ЦЕРН-у утицаће на спречавање одласка образованих младих људи из Србије.

Истраживачи из Србије равноправно ће учествовати на свим конкурсима ЦЕРН-а, од финансирања пројеката научне изврсности, редовних летњих школа за студенте и дипломце, докторских и постдокторских стипендија, до финансијске подршке за научне специјализације, истиче Влада.

Такође, додаје, српска привреда има значајну корист од чланства, пошто ће компаније моћи у већој мери да учествују на свим тендерима које расписује ЦЕРН и тако се равноправно такмиче са светски успешним компанијама.

Од 1. јануара 2019. у Србији почиње да ради Фонд за науку, који ће омогућити конкурентно финансирање научних истраживања и бољу повезаност науке и привреде, а држава је определила 100 милиона евра за иновативну инфраструктуру.

Уз запошљавање најбољих докторанада при факултетима и научним институтима у Србији (1.000 младих научника потписало је уговоре о раду у јулу, а прошлог месеца објављен је позив за нових 100), Влада Србије системски подржава науку и ствара услове који ће омогућити младим научницима да остану у земљи.

Како се наводи у саопштењу, чланство у једној од најпризнатијих научних организација у свету, резултат је напора Владе за развој науке и модернизацију образовања у Србији, које је председница Владе Ана Брнабић поставила као своје приоритете на почетку мандата.

Подсећа се да је Брнабићева у септембру посетила седиште ЦЕРН-а у Женеви и представила реформе које Влада спроводи у области науке и образовања.

Чланство Србије у ЦЕРН-у биће формално потврђено пошто Скупштина Србије и Унеско ратификују ову резолуцију.

Званичан пријем Србије као сталног члана ЦЕРН-а биће уприличен свечаном церемонијом подизања српске заставе испред зграде ЦЕРН-а у Женеви, којој ће присуствовати највиши државни врх Србије.

Брнабић: Пуноправно чланство у ЦЕРН-у велика ствар

Премијерка Ана Брнабић истиче да је пуноправно чланство Србије у ЦЕРН-у велика ствар јер ће наши млади научници моћи да учествују у свим истраживањима и експериментима.

Брнабићева је на скупу у Привредној комори Србије поручила привредницима да ће и они сада моћи равноправо да учествују на тендерима ЦЕРН-а, "од најмањег шрафа до сложених механизама који се користе".

"Нису ни све земље ЕУ чланице ЦЕРН-а, ниједна бивша републике СФРЈ. То је велика ствар. Трудили смо се да то постигнемо", рекла је Брнабићева.

Додала је да ту одлуку треба да рафитикује Скупштина Србије.

Говорећи о напретку Србије и сарадњи са међународних организацијама, Брнабићева је додала и да је данас потписан Меморандум о сарадњи са Светским економским форумом.

Аџић: Србија се враћа у ЦЕРН

Председник државне Комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом Петар Аџић каже да је пуноправно чланство Србије у ЦЕРН-у један од најважнијих догађаја у новијој историји Србије, наводи се у сапштењу Института за физику.

Аџић, који је и представник Србије у Савету ЦЕРН-а, подсећа да је Србија наследница некадашње Југославије која је 1953. године са 11 европских држава потписала конвенцију о оснивању, а 29. септембра 1954. године и званично постала једна од држава оснивача ЦЕРН-а.

"Србија је1962. напустила организацију када је добила посматрачки статус. Имајући то у виду, може се рећи како се на известан начин наша држава враћа у породицу ЦЕРН-а после више од 55 година", каже Аџић и напомиње да је процес пријема трајао 10 година.

Истраживачи из Србије су из године у годину повећавали свој ангажман у ЦЕРН-у, а Србија се укључила и у читав низ других експеримената.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво