Хаковани мејлови запослених у Комесаријату

На службене мејл адресе запослених у Комесаријату за избеглице и миграције Србије у четвртак после подне десио се хакерски напад, саопштио је Комесаријат.

Са адреса више десетина хакованих мејлова послато је на стотине порука са пропагандно-политичком садржином потпуно идентичног облика, наводи се уз саопштењу Комесаријата.

Запосленима у Комесаријату за избеглице и миграције јуче око 18 сати почела су да стижу обавештења на службене телефоне, док је један део запослених јутрос по доласку на посао сазнао да је са њихових мејлова отишло на десетине порука трећим лицима у време када они нису били на послу нити су могли да приступе службеним рачунарима.

Мејл сервер Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, као и за остале републичке органе, налази се у Управи за заједничке послове, стога постоји сумња да је нападнут сервер Управе, што ће утврдити истрага.

"Ради истраге, која ће бити покренута да би се утврдило како је и одакле дошло до овог напада, службени мејлови запослених у КИРС-у од јутрос нису у употреби, а запослени у Групи за информатичке послове Комесаријата за избеглице и миграције прикупљају неопходне доказе који ће бити приложени уз кривичну пријаву", наводи се у саопштењу.

Из Комесаријата наводе да је исте вечери обавештена Канцеларија за ИТ и е-Управу Владе Србије, а данас ће бити поднета и кривична пријава против НН лица Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије.

Комесаријат за избеглице и миграције моли за разумевање због застоја у раду и извињава се свима који су добили поруке са хакованих имејл адреса.

Они очекују да ће у најкраћем року бити откривени починиоци, као и њихови налогодавци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи