Колико су безбедне играчке?

На списковима небезбедних предмета, и Система за брзу размену информација Европске уније и Института за јавно здравље "Батут", играчке су на првом месту.

Основни разлог лошег квалитета је фталат, који служи за омекшавање пластике, не сме да га буде више од 0.1 одсто од укупне тежине играчке.

"Ово је спектрометар. На њему меримо миграције тешких метала. Симулирамо реалне услове употребе играчака и проверавамо присуство тешких метала у моделу раствора пљувачке, зноја и небезбедно је ако штетна супстанца пређе у раствор", каже Ана Радојичић са ЦИС Института.

Најопасније је кад супстанце прелазе у организам деце. Ту се акумулирају и може током година да дође до здравствених проблема.

Родитељи би требало играчке да купују искључиво у продавницама јер се ретко контролишу оне које стижу нелегалним путевима.

Санитарна инспекција проверава играчке на граници и од укупног увоза,  два одсто се, због неисправности, одмах враћа или уништава.

"Најчешће проналазимо механичке недостатке, ситне лако одвојиве делове који могу довести до гушења. Неретко пронађемо миграције тешких метала – то могу бити фталати. Имамо таквих случајева релативно често", истиче Раша Миланов, начелник санитарне инспекције.

Играчaка још увек нема на сајту небезбедних предмета 

Србија има сајт на коме се објављује који се небезбедни предмети налазе на тржишту, и ове године на том списку није било играчака. Међутим, и када би се нека нашла на нашем тржишту, која је илегално увезена, информација о томе се не би нашла на сајту.

Тренутно се Министарство здравља и Министарство трговине договарају о томе да се и то објављује. Немамо ни одговарајуће законске оквире. Закон о предметима опште употребе, међу којима су и играчке, сада је у скупштинској процедури.

"Немамо одговарајућа подзаконска акта који дефинишу шта мора писати на декларацији. Потрошач не може да прочита шта има од опасних хемикалија", наводи Јасминка Раднђеловић из невладине организације Алтернатива за безбедније хемикалије.

Препорука невладиног сектора је да родитељи избегавају играчке од ПВЦ пластике, поливинил-хлорида, јер најчешће садрже фталате и кадмијум. Могу се препознати јер имају ознаку 3.

Из невладине организације саветују да се не купују играчке од црне тврде рециклиране пластике јер у њима има више недозвољених супстанци. Невладин сектор добија међународна средства којима плаћа лабораторијске провере.

Последња испитивања у Прагу су показала да су од четири наше играчке две имале недозвољене количине штетних супстанци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара