Подстицање рађања у фокусу Покрајинске владе

Нема важније ствари од већег наталитета, останка људи у земљи и борбе за посао, поручио је покрајински премијер Игор Мировић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о бесповратним средствима, вредне 63 милиона динара, за решавање стамбеног питања или унапређење услова становања за 55 војвођанских породица са троје или четворо деце.

"Ово је један од најважнијих дана у години. Започета је нова мера пронаталитетне политике коју је Покрајинска влада увела после доношења Закона о финансијској подршци за треће дете средином ове године и сигуран сам да ћете на овај начин, вашој деци и себи, створити боље услове за живот", рекао је Мировић.

Најавио је да је у буџету Покрајинске владе за наредну годину за овај конкурс планирано нових 175 милиона динара и додао да верује да ће се Покрајински програм мера узети као пример и за друге делове наше земље.

"Нема важније ствари од већег наталитета, останка људи у земљи и борбе за посао", истакао је Мировић.

Мировић је подсетио да ће 1. јануара 2019. године почети исплата надокнаде у висини од 15.000 динара, у трајању од две године, незапосленим мајкама које роде треће или четврто дете, што је, како је додао, друга нова мера пронаталитетне политике Покрајинске владе.

"Покрајинска влада ће на тај начин испунити обећање дато у тренутку доношења Закона којим је Република Србија на себе преузела исплату надокнаде за треће дете – обећање да ни један динар који смо до тада усмеравали за подстицање рађања неће отићи за било шта друго", нагласио је Мировић.

Подршка унапређењу услова становања 

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић је рекао да ће се наставити подршка унапређењу услова становања, али и рад на подстицају за проширење породица, кроз суфинансирање биомедицински потпомогнуте оплодње.

"Родитељима хвала на храбрости. Наше свакодневне активности усмерене су на човека пре свега", рекао је Вулетић.

Према његовим речима, буџет секретаријата за мере популационе политике од 2016. године је скоро удвостручен и представља око 60 одсто буџета секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Он је рекао и да је неопходно да прође и деценија да би мере дале резултате и да зато треба да се овакви подстицаји за породице планирају дугорочно, у оквиру шире социјалне политике и развоја друштва у жељеном правцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво