Весић: Уводимо љубичасту зону паркирања у најужем центру

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је увођење посебне зоне паркирања, такозване "љубичасте", у најужем центру града, која ће бити само за паркирање у трајању до пола сата, док ће у свим другим зонама, грађани моћи да, уз плаћање додатног сата, продуже паркирање.

Весић је, на отварању Регионалне конференције о паркирању "ПАРкон 2018", најавио и да ће до јуна следеће године град имати 3.000 нових паркинг места на улици и да је план да, у наредне четири године, буде још 10.000 нових паркинг места.

"Тај број ће се, дакле, повећати са садашњих 22.000 на 25.000 зонираних паркинг места", изјавио је Весић.

Од актуелних 22.000 паркинг места, око 10.000 је у гаражама, што, како је оценио Весић, за Београд није довољно, имајући у виду чињеницу да се у последње три године годишње региструје око 4.000 нових аутомобила месецно.

"То говори да ће бити потребно више паркинг места и да ћемо морати више да улажемо у будућности јер има више аутомобила", поручио је Весић. Говорећи о ЈКП "Паркинг сервис", Весић је рекао да ће и у будућности остати градско предузеће, и да је реч о једном од наших најбољих предузећа.

Најавио је и да ће се током следеће године градити две гараже: Студентски трг и Кнеза Милоша, које ће укупно имати 1.500 нових паркинг места, што ће за 15 посто повећати капацитет паркинг места у гаражама.

"Гаража у Кнеза Милоша је посебно занимљива, јер је то гаража која ће бити испод читаве улице, од Газеле до Владе Србије. Комплетна гаража биће урађена у једном нивоу. Тако ћемо убудуће радити по централним градским улицама и тако решавати недостатак паркинг места", изјавио је Весић, додајући да је такав модел преузет од Барселоне и Мадрида.

Рекао је и да Град Београд тренутно има 1.500 сензора на паркинг местима који дају информацију о томе колико има слободних места, и да ће у току наредне године бити постављено још 3.000 сензора, да би до 2020. комплетан центар града био покривен сензорима.

У наредним недељама, како каже, биће пуштена у употребу и једна нова апликација, на основу које ће грађани у сваком тренутку моћи да виде где постоји слободно паркинг место, било у гаражи или на улици.

Директор ЈКП "Паркинг сервис" Андрија Чупковић је рекао да је кроз сарадњу са МУП-ом решено питање преузимања података, и да се сада подаци добијају одмах, чиме се људима "Паркинг сервиса" на терену олакшава рад.

Навео је и да ће од овог месеца, захваљујући подршци Града Београда, у возилима "Паркинг сервиса" бити и комунални полицајци, по чијој наредби ће дизалице моћи да подижу возила, као и да ће целокупан возни парк "Паркинг сервиса", што се тиче дизалица, бити обновљен наредне године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи