Вељко Лалић добитник награде "Александар Тијанић"

Главни уредник "Недељника" Вељко Лалић четврти је добитник награде "Александар Тијанић" коју Удружење новинара Србије сваке године додељује за борбеност у новинарству. Лалић је најавио да ће новчани део награде од 2.000 евра поклонити нападнутом новинару Милану Јовановићу из Врчина коме је запаљена кућа.

"Лалић је у последњих неколико година показао да политички магазин може да се врати на велику сцену нашег (не)прежаљеног тржишта штампе, и то уз поштовање новинарске етике и Кодекса, уз помоћ храбре уређивачке политике и модерног новинарског израза", наводи се у образложењу жирија награде, који је одлуку донео једногласно.

Жири је у образложењу навео да је "за такву медијску (контра)револуцију заслужан пре свега Лалић, као један од главних јунака последње декаде српског новинарства, који је доказао да Гутенберг није изгубио битку са вај-фајем", као и да је "Лалић следбеник још једне новинарске појаве која се такође сматра старовременском и сеже у Тијанићево доба: интригантно, жестоко и духовито писање које истовремено изазива и поштовање и чуђење".

Из тих разлога, према оцени жирија Лалић је "заслужио награду која носи име Александра Тијанића", као и да "слагао се не слагао, човек мора да поштује Лалићев уређивачки проседе, и да се истовремено пита како такав успева да опстане у подељеној и посвађаној Србији".

Награду "Александар Тијанић" Вељку Лалићу доделио је жири у саставу Славољуб Ђукић, Љиљана Смајловић, Ненад Стефановић и Зара Тијанић. Претходни добитници награде су Јелена Попадић, Горислав Папић и Љубица Гојгић.

Награда ће Лалићу бити уручена у петак, 21. децембра у 13 часова, у Прес центру УНС-а.

Новчани део награде за нападнутог новинара

Вељко Лалић одлучио је да новчани део награде од 2.000 евра одлучио да поклони нападнутом новинару Милану Јовановићу из Врчина коме је запаљена кућа, саопштио је Недељник.

Лалић је рекао да на овај начин жели да помогне Јовановићу како би средио кућу што пре, али и да скрене пажњу на положај новинара на локалу.

"Новинарима у малим срединама много је теже да раде свој посао него нама у мејнстрим медијима. Још памтимо случај мог драгог колеге Милана Пантића из Вечерњих новости, чије убице и даље нису пронађене, и ја се надам да се то више никад неће поновити у Србији, иако смо пре два дана лако могли да дођемо у исту ситуацију у Врчину. Мени није важно ни да ли је неко формално новинар или не, пошто и новинари великих медија могу да упадну у приватне проблеме, али за мене нема горег напада на слободу и демократију једног друштва од напада на новинара због неког текста или истраживања. Апелујем на полицију да хитно пронађе нападаче на Милана Јовановића и његову супругу, али и коначно реши убиство новинара Милана Пантића", рекао је Лалић.

Главни уредник Недељника је нагласио да ће, колико данас, Јовановићу покушати да уплати новац од ове награде, и честитао му на новинарској храбрости и борбености.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи