Вукосављевић: Медији клизе у искључивост, не бирају се алати

"Илустрована политика" поново је својом насловном страном узбуркала јавност, а Министарство културе и информисања реаговало је жаљењем што насловна страна тог породичног недељника није у складу са мерилима доброг укуса. Истовремено, поручено је да се противе вулгарним реакцијама на извештавање новинарке Студија Б. Министар Владан Вукосавлљевић каже за РТС да обрачуни на медијској сцени превазилазе новинарске стандарде, те да се реагује онда када су све границе пређене.

Владан Вукосављевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да закон предвиђа јасне критеријуме за реаговање Министарства културе и информисања поводом медијских садржаја.

"Реагујемо када сматрамо да су све границе већ пређене, или када су садржаји претерани у поруци која се шаље", каже Вукосављевић у нади да ће убудуће мање реаговати на писање медија.

Додао је да је министарство реаговало у случају када су догађаји политичког контекста и појединци довођени у асоцијативну везу са симболима нацизма, али и у последњем случају насловнице Илустроване политике где су неприкладно приказани председник Комисије за истрагу убистава новинара Веран Матић и новинарка Љиљана Смајловић, "у друштву" америчког амбасадора Кајла Скота.

"Већ други пут у месец дана, можда и јаче, ревија је по насловној страни прешла границу доброг укуса, јер ставља људе у недоличан, скарадан контекст... Морам да констатујем да наша медијска сцена све више иде ка томе да се политички, идеолошки и професионални обрачуни стављају у контексте који превазилазе стандарде", рекао је Вукосављевић.

Коментаришући то што је Илустрована политика, која је у власништву државе, и даље на киосцима, министар је рекао да то није у надлежности министарства, већ тужилаштва. Додаје и да власништво није предиспозиција за реаговање министарства на медијске садржаје.

Законом задовољни, садржајима "како кад" 

Министар напомиње да је задатак министарства да ствара и подстиче законски оквир за рад медија, а да други реагују на садржаје и друга питања.

У том контексту, каже да је задовољан законском регулативом а садржајима - "како кад". Додаје да је дух времена такав да у друштву изостаје међусобна солидарност и да постоји велика политичка напетост.

"Не престајамо да се трудимо да смањујемо обим простих, скарадних израза, порнографских садржаја... Једна могућност је да се повећају овлашћења Министарства културе или судова, како би се доводили у ред они који не могу да процене шта је пристојно, када је реч о општим схватањима морала", рекао је Вукосављевић.

На питање да ли то значи да се "у ред доведу" новинари, Вукосављевић је прецизирао да мисли на власнике медија, али и додао да је ово "незгодан пут".

"Постоји и бољи али спорији, када се подиже свест друштва о томе шта је одговорност за јавно изговорену реч и приказ нечега... Потребан је велики труд и дуго временско трајање... Можда комбинација ове две ствари", каже министар.

Не бирају се алати 

Истиче да "клизимо у све већу искључивост у којој се не бирају алати ни у вербалној, ни у визуалној, па ни у писаној комуникацији".

Што се тиче изражавања политичког става новинара, Вукосављевић каже да је ту важна контекстуализација.

"Политички ставови типа гласајте за Перу или Жику, свакако да то није пожељан модел понашања. Али сваки када се обрађује нека друштвена или политичка тема, редакције, новинари, концепција одређеног медија утиче да се индиректно афирмише неки став... Али то није добро, мислим да је потпуно искључиво, замислити ситуацију када би новинари подржавали, мада на то као грађани имају права, али у вршењу своје функције било би добро да се суздржавају од експлицитне подршке појединцима, личностима или странкама, али не може се осуђивати став који нагиње неком моделу политичког размишљања", навео је Вукосављевић.

Певање уз гусле оставило велики траг

Министар истиче да морамо много више пажње да обраћамо на културу и позива грађане на отварање изложбе из Кине, сутра у 19 часова у Народном музеју.

Изразио је задовољство јер је певање уз гусле уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Коментаришући Иницијативу Албаније у Унеску, да се постигне консензус о томе да ли овај инструмент припада византијској или арапској култури, министар каже: "Нек су живи и здрави".
"Када је реч о гуслама - певање уз гусле је заштићено и песме које су током векова сачуване... Они који такође имају певање уз гусле имају права да се вајкају, али комисија је установила да је такво певање оставило велики траг у српкој култури", каже Вукосављевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара