Екологија између чекића и наковња

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да је поглавље 27 о екологији најскупље поглавље у преговорима са ЕУ, процене су да ће коштати 15 милијарди евра. Огромне су амбиције, али тренутно главни проблем Министарства је недостатак људи, поручио је Триван.

Горан Триван је за емисију "У средишту пажње" Радио Београда рекао да је поглавље које се тиче животне средине најважније и најскупље, јер све, од друштвеног живота до привреде, морамо да прилагодимо европским стандардима.

Министар је указао да десетине људи ради на позицији за Поглавље 27, као и да је одлична сарадња са Директоратом за животну средину Европске уније.

До краја године исправиће се, каже, козметичке ствари.

"Спремни смо да у следећој години понудимо нацрт, да он буде усвојен и да кренемо у отварање поглаваља. Тада креће процес преговарања, шта ћете конкретно урадити по сваком питању", рекао је Триван.

Рок је, истиче, кључна ствар. "Крећемо се између чекића и наковња. Жеља да што пре достигнемо рокове је жеља да што пре имамо добру животну средину", поручио је Триван.

Србију ће погодити климатске промене

Према процени еколога, Србија ће бити међу земљама које ће климатске промене највише погодити, изјавио је Триван. Због тога је важно да наша земља прилагоди и иновира своје еколошке планове.

"То значи да ћемо све више имати суша и падавина кад им време није и то у количинама на које апсолутно нисмо навикли. То ће производити несташице и пад производње хране, огромне штете од поплава и губитке живота. Зато је важно да Србија већ сада иновира своје планове који су с једне стране пошумљавање, а с друге стране планови изградње и одржавања или реновирања противбујичних објеката, који у Србији негде постоје и од седамдесетих година. Она бивша земља је јако водила рачуна о томе, а касније се све то урушило", рекао је Триван.

Указује да тек почињемо да се боримо са тим стварима. "Морам да кажем да ћемо све време, ако будемо паметни, морати да и те како пошумљавамо јер ће то бити најбољи начин за ублажавање последица климатских промена", рекао је министар.

Расте свест о екологији 

Министар Триван је рекао да је задовољан што код грађана јача свест о потреби заштите животне средине, као и односом медија према тој теми. Сматра да се у привреди и институцијама још довољно не схвата значај екологије, као и да би за ту област требало да се издвоји више новца.

"Задовољан сам чињеницом да постоји Министарство и задовољан сам неометањем у неким процесима које смо покренули. Задовољан сам изузетном осетљивошћу грађана, све већом, на питања потребе за заштитом животне средине, могу и да наведем примере: бацање смећа рецимо у Расину, где људи реагују на друштвеним мрежама; сечење стабала у Кошутњаку где људи реагују на мрежама, а до пре годину дана се то исто дешавало а нико није раговао. Задовољан сам односом медија према темама које се тичу животне средине, што никада до сада није био овакав случај", навео је Триван.

Када погледа разлику у односу на оно што је сада и шта је било пре годину дана, министар је задовољан. Није, међутим, задовољан што се у привреди, у институцијам још не схвата довољно значај онога што радимо. Истиче да морају да се мењају технологије.

"Нисам задовољан количином пара које су нам на располагању да бисмо могли да вучемо снажније потезе до сада у свему овоме, и на известан начин морам да будем амбициознији и у погледу тога да морамо још више да будемо присутни, морамо још више да будемо агилни у борби за право на животну средину и у ригидности спровођења закона који постоје јер Србија има прилично добре законе о животној средини али имамо озбиљан проблем да их спроведемо", рекао је Триван.

Ту се, објашњава, крије један од главних разлога квалитета наше животне средине – јер немамо нити довољно свести тамо где се загађује да се то не сме радити, нити имамо довољно људи у инспекцији да бисмо могли то да спроведемо како треба.

"И у овом тренутку, ако изузмем новац, али с друге стране у овом тренутку највећи проблем који Министарство животне средине има јесте недостатак људи. Нас у Министарству има 250, не рачунајући неколико институција и агенција, али за наше потребе, за наше амбиције и имајући у виду светске стандарде нас би требало да буде више од 560. Нама сад требају озбиљни и оперативци и стручњаци који су испод тога да бисмо могли да достигнемо ово што смо све покренули. Огромне су амбиције, али тренутно главни проблем Министарства је недостатак људи", нагласио је Триван. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи