Контрола безбедности све хране на једном месту

Национална референтна лабораторија за испитивање квалитета хране коначно добија акредитацију најкасније у понедељак, најављују у Министарству пољопривреде. Почеће са испитивањем млека, а од пролећа ће се радити системске и наручене анализе хране на присуство ветеринарских лекова, пестицида, тешких метала и других штетних састојака.

Има ли у млеку афлатоксина, садржи ли воће и поврће вишак пестицида, месо антибиотике, а виршле млевене кости – таква нагађања би коначно требало да замене резултати институције.

Национална референтна лабораторија за испитивање безбедности хране добија акредитацију после више од десет година. До априла би требало да контролишу 95 одсто хране у Србији. Провераваће и резултате приватних лабораторија.

"Суперанализе ће се радити код нас, значи држава ће имати право, које је право сваке државе да има монопол на таквим стварима, да контролише шта се ради на њеном тржишту. То се неће многима свидети. Неће више бити кадија те тужи, кадија ти суди", истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Уз те контроле могла би да се прекине и пракса појединих компанија, које на српско тржиште пласирају робу нижег квалитета него у западној Европи.

Без двоструких аршина 

Увозна или домаћа храна коју нуди велики или мали произвођач – свеједно, обећавају, неће бити двоструких аршина.

"Храна која се производи у Србији, она може да има неки додатни квалитет, у смислу да она рефлектује порекло када причамо о различитим регионима и различитим традиционалним начинима производње", објашњава директор Дирекције националних референтних лабораторија Ненад Доловац.

Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача Београда тврди да није истина да су велики системи и у производњи и у промету ти који обезбеђују највећу безбедност и квалитет хране.

"Имали смо мале произвођаче који су имали производе који су били у зони екстра квалитета", наглашава Богосављевић.

Правилници о безбедности и квалитету хране који се примењују потпуно су усклађени са онима у Европи, а што се тиче увоза и производње генетски модификоване хране, кажу, остаје нулта толеранција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво