Три младе научнице добитинице стипендија за "Жене у науци"

Три младе научнице - Милица Сентић, Мирјана Љубојевић и Мирјана Ћук овогодишње су добитнице националних стипендија "За жене у науци". Њихов изузетан научноистраживачки рад у областима хемије животне средине, хортикултуре и ботанике, награђен је стипендијама у вредности од по 5.000 евра, а оне су им уручене на церемонији у Влади Србије. 

Захвалне на признањима, поручиле су да им се стипеднијама одаје поштовање и пружа подршка и подстрек за даљи рад и напредак.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио им је да су оне, као и све претходне добитнице, понос Србије.

"Ви сте инсипрација и надахнуће за девојке да се баве науком. Ви сте оно најбоље што Србија има", рекао је Поповић.

Он је обећао да ће надлежни учинити све да што је могуће више промовишу жене у науци, да им се омогуће што бољи услови, као и да ће се трудити да у иновационом предузетништву, посебно женском, у следећих неколико година ураде све како би наше знање, инжењерско и научно, било још боље, а можда и најбоље у Европи.

Како је рекао, проценат жена у науци у свету је 28 одсто, а требало би да их буде више од 50 одсто, јер њихов допринос није ништа мањи, већ је чак и већи него мушкараца.

Такође, истакао да је 95 одсто апликација Фонду за иновациону делатност у Србији, подносе стартапови или компанија чији су власници мушкарци.

Подсетио је и да су ове године у ресору који води по први уведени програми за промоцију женског иновационог предузетништва, да је за кратко време стигло много пријава, те да ће више од 150 жена добити грантове.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић навео је да је много научница које су наставиле сјајне каријере након добијања стипендије.

Он је подсетио да је усвојен Закон о Фонду за науку, као и да је у току јавна расправа о Закону о науци и истраживањима.

"Ове године смо примили по позиву 1.000 младих, примили смо 870 младих истраживача са просечном оценом изнад 9. Створићемо услове да сви они остану, да раде овде и то ће кроз закон бити обезбеђено", рекао је Поповић.

Он је додао да су средства за научна истраживања ове године већа него прошле године, а кроз Фонд за науку ће бити обезбеђена средства, где ће на једној "линији" крајем 2019. године бити расположиво 42 милиона евра.

Председник Националне комисије за Унеско Горан Милашовић истакао је да се на овај начин стимуллише и родна равноправност, јер жене треба да имају веће учешће у науци.

"Бавите се науком, узмите још веће учешће у пројектима, а награде као ове нека вам послуже као подстицај за даљи рад", рекао је Милашиновић.

Добитнице стипендије  

Милица Сентић је доктор хемијских наука, научни сарадник на Институту за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, а стипендијом је награђена за пројекат "Иновативни приступ за деградацију токсина цијанобактерија, акутног екотоксиколошког проблема у воденим екосистемима у свету и у републици Србији". 

Мирјана Љубојевић, доктор биотехничких наука, доцент је за ужу научну област Хортикултура и пејзажна архитектура на Пољопривредном факултету у Новом Саду, и награђена је за пројекат "Оплемењивање воћака на отпорност према патогенима у функцији одрживог и социо- економског развоја". 

Награђена је и Мирјана Ћук, асистент на катедри за ботанику, на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, за пројекат "Статус и временска динамика флоре и вегетације Делиблатске пешчаре".

Младе научнице су стипендијама награђене у оквиру међународног програма Лореал-Унеско "За жене у науци" који 20 година награђује и промовише жене чија су изузетна достигнућа допринела научном напретку у свету. 

У Србији се у склопу ове иницијативе од 2010. године најбољим младим научницама додељују стипендије које представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицаја да наставе да се баве науком у нашој земљи. 

Програм у Србији реализује се у партнерству Министарства за просвету, науку и технолошки развој, Националне комисије за сарадњу са Унеско, и i "L'Oréala Balkan". 

Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије "За жене у науци" учествовало је више од 500 младих талентованих научница, а најбољима су, укључујући и овогодишње добитнице, додељене 23 стипендије чија укупна вредност прелази 13 милиона динара.

Почетак новог циклуса овог програма најављен је за 15. децембар, од када ће научнице у Србији моћи да конкуришу за стипендије за 2019. годину. 

За стипендије "За жене у науци" могу да конкуришу научнице које се баве истраживањима у области природних наука, имају до 35 година и уписане су на докторске студије или су их већ завршиле. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи