У осам општина на једном шалтеру до свих докумената

Потписани уговори у оквиру конкурса за успостављење јединственог управног места - једног шалтера на којем ће грађани моћи да обаве више ствари истовремено, а који ће бити имплементиран у осам локалних самоуправа и градских општина.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, после потписивања пилот пројекта, за који је Министарство укупно одредило 52 милиона динара и почеће да се спроводи следеће године, казао да очекује да јединице локалних самоуправа, које су потписале уговоре, омогуће својим грађанима да на много лакши начин комуницирају са управом, те да управа буде сервис грађана.

Казао је да овим пројектом желе да афирмишу и примену Закона о општем управном поступку и еЗУП-а, преко којег и по службеној дужности и у електронском облику се размењују сви подаци које грађани потражују – дечији додатак, социјална помоћ, матичне књиге рођених, венчаних, умрлих, држављанство, електронске грађевинске дозволе...

Разговарамо са Министарством унутрашњих послова да омогућимо да на јединственим управним местима грађани могу да прибаве своја лична документа - личне карте, возачке дозволе и путне исправе, каже Ружић и додаје да су тренутно у фази усклађивања процедура.

"Ово је пилот пројекат јер желимо да следеће године када ово профункционише лоцирамо све евентуалне недостаке како би то унапредили и раширили овакав модел на све јединице локалне самоуправе у Србији, што и јесте идеја - да буде унифицирано, препознатљиво, транспарентно, много брже, да штеди време, новац и да се ставимо на располагање грађанима Србије што више можемо", рекао је Ружић.

Министар је навео да не жели да прецизира време када би јединствени шалтер могао да заживи на територији целе Србије, додајући да ће се током прве половине следеће године видети како све то функционише, након чега ће моћи да се уради и временска процена. 

"Имамо један веома широк спектар и малих општина и општина средње величине и великих градова и управо ћемо направити анализу тога шта су потребе, шта су недостаци и пројекцију будућег свеобухватног задовољења свих тих потреба и очекујем да ће следећа година бити година путоказа када би могли да омеђимо да све општине и сви градови у Србији профункционишу на тај начин", навео је Ружић. 

Град Сомбор је за реализацију пројекта добио седам милиона динара, а градоначелница Душанка Голубовић казала је да ће за реализацију пројекта Град одвојити 700.000 динара.

Према њеним речима, та средства ће, заједно са средствима које су добили од Министарства, бити утрошена у реализацију пројекта, односно у инфраструктурне радове, опремање, али и едукацију запослених на раду остваривања права путем јединственог управног места.

Решење за вишеодишње проблеме 

Председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић навео је да ће та општина за овај пројекат добити 8.650.000 динара.

"Општина Лазаревац припада Граду Београду, али је удаљена од центра града 65 километара, што значајно отежава нашим грађанима добијање разних докумената", казао је Синђелић.

Додао је да се овим пројектом решава вишегодишњи проблем свих Лазаревчана који су хтели да на једном месту могу да заврше доста тога.

"Пројекат ће у Лазаревцу наићи на одобравање грађана баш због удаљености Београда и мислим да ћемо кроз њега убрзати процедуре", навео је Синђелић.

У граду Шапцу већ четири године живи јединствени шалтер, казао је начелних Градске управе Шапца Милан Васић и додаје да то и јесте модел на основу којег је формирано јединствено управно место.

Рекао је да ће седам милиона динара које су добили од Министарства бити утрошено на унапређење услуга, у смислу адаптирања простора и набавке неопходне опреме.

Председник општине Бела Паланка Горан Миљковић навео је да ће овај пројекат омогућити да одређене ствари, за које је до сада грађанима требало пет до 10 дана, моћи да се заврше за највише 20 минута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи