Србија по родној равноправности на 22. месту у Европи

Србија је напредовала у постизању родне равноправности у 2018. години и налази се на 22. месту заједничке листе са европским земљама, показује други Индекс родне равноправности који је представљен на конференцији у Палати Србија.

Индекс равноправности показује да је Србија највише постигла у области укључивања жена у политички живот, а да су и даље најлошији резултати у области рада, што значи да су жене за исти посао мање плаћене од мушкараца.

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је да је просек Србије у 2018. години 55,8 поена, а просек у ЕУ 66,2 поена, те да је Србија напредовала за 3,4 поена у односу на извештај из 2016. године, када је просек наше земље био 52,4 поена, а европски просек 65.

"Резултати Индекса говоре о посвећеном раду Владе Србије и Координационог тела у претходне две године и да смо направили одређене кораке, а указује и на области у којима треба више радити'', рекла је Михајловићева новинарима у Палати Србија и додала да је Србија једина земља ван ЕУ која има Индекс родне равноправности.

Михајловићева је казала да је Србија највише напредовала у домену моћи, односно када је реч о укључивању жена у политички живот и њиховој заступљености у парламенту, влади и политичким партијама.

Како је рекла, у тој области Србија је напредовала за 9,3 поена и налази се на 16.месту, а боља је од Литваније, Пољске, Аустрије, Португала, Румуније, Хрватске, Естоније, Малте, Кипра, Словачке, Чешске и Грчке.

У домену знања, Србија је са 23. места "скочила" на 17. место и забележила боље резултате од многих земаља ЕУ, као што су Мађарска, Немачка, Португал, Пољска, Грчка, Словенија, Хрватска...

Жене мање плаћене од мушкараца за исти посао 

Михајловићева је навела да су највеће разлике по родној основи и даље у области рада и да су у Србији жене још мање плаћене од мушкараца за исти посао, а најмање за 16 одсто.

''У наредном периоду посебно ћемо се фокусирати на област рада и плаћања и на то шта све можемо заједно да урадимо да променимо статистику и да жене за исти посао буду плаћене као мушкарци'', рекла је она.

Додала је да је родни јаз приметан и у домену времена. јер жене, како наводи, проводе много више времена бринући о породици и домаћинству.

"Важно је да смо ушли у групу земаља са којима се поредимо, и да можемо према Индексу да видимо на шта да обратимо пажњу у наредном периоду", рекла је Михајловићева.

Према другом Индексу родне равноправности Србија је боље позиционирана од седам земаља ЕУ: Кипра, Чешке, Хрватске, Румуније, Словачке, Мађарксе и Грчке.

Директорка Европског института за родну равноправност Вирџинија Лангбак честитала је Србији и влади на оствареним резултатима који, како је рекла, показују да је Србија посвећена напретку у области равноправности.

Лангбак је казала да ниједна земља није савршена, па ни у ЕУ, те да Индекс равноправности указује где постоји простор за напредак и побољшање.

"Влада Србије то препознаје, а Србија се већ налази близу тачке која је просечна вредност у оквиру ЕУ. Приметан је напредак Србије у свим областима, а може се упоредити са Италијом која је, такође, напредовала у свим областима'', рекла је Лангбак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво