Како оснажити старе и укључити их у друштво

Становништво европских земаља убрзано стари и озбиљан задатак је њихово оснаживање и укључивање у друштво. То је био и циљ трогодишњег пројекта, који је финансирала ЕУ. Статистика не иде ни Србији на руку, сада је сваки пети становник старији од 60 година а процењује се да ће за 30 година сваки трећи имати више од 80 година.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да демографска структура није једино што је одредница за будући стратешки документ, већ и промена породичне структуре.

Истиче да у документу неће бити најбитнија одрживост пензијског система, већ ће системи социјалне и здравствене заштите морати да припреме адекватне одговоре. Указује да се мора радити на спречавању социјалне искључености старих.

"Превенирање искључености превенира бројне проблеме", поручује Бранкица Јанковић.

Наводи да нећемо имато другачију могућност, осим да старије доживљавамо као ресурс, а морамо и да се ослободимо предрасуда према њима.

Како је рекла Бранкица Јанковић, требало би релаксирати услове за волонтерски рад након одласка у пензију, јер се и тада може дати одређени допринос.

Истиче да се мора спречити усамљеност старији која води у депресију и друге проблеме.

Повереница указује и да о проблемима старијих више знамо из релевантних истраживања него из њихових притужби јер се они не жале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво