Паметна теретана стиже из Крушевца

Они имају решење за паметнији град - три фирме које су победиле на истоименом конкурсу компаније "Белгрејд вотерфронт" и добиле награде у вредности од 10 хиљада евра. Прву награду добио је "Енерџим" пројекат паметне теретане.

На конкурс се пријавило 172 стартапа, са разноврсним идејама за унапређење живота у градовима. 

Награђено решење, теретана која производи еколошки чисту енергију стиже из средњевековне престонице Крушевца. 

"Оно што је иновативно у овој идеји јесте да таква теретана још не постоји у нашој земљи, ово ће бити један веома иновативан пројекат не само за Београд на води него за целу Србију и надам се да ћемо ускоро имплементирати све те пројекте", каже Александар Митић из "Робокс тима" из Крушевца.

У оштрој конкуренцији, право да своје пројекте представе члановима жирија имало је десет финалиста.

"Примењивост решења је било можда кључно за наш избор. То су решења која ми малтене сутра можемо применити овде у Београду. Допринеће грађанима да имају нешто боље у сваком граду у Србији и у региону. То су феноменална решења која треба подржавати", каже ћлан жирија Тони Ричард Крисоли из "Фридрих-Нојман" фондације. 

"Било је сјаних идеја, три су награђене, али и остале идеје су врло интересантне и град ће се трудити да имплементира те идеје у наредном периоду", рекао је Зоран Радојичић, градоначелник Београда.

Конкурс је организовао Београдски ICT HUB, а за реализацију награђених пројеката, компанија "Белгрејд вотерфронт" обезбедила је додатних 25 хиљада евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи