Поповић Ивковић: Са терористима на страним ратиштима 400 људи са КиМ

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић поручила је у Француској да су апсолутно нетачни наводи представника Косова Беџета Пацолија да нема бораца са територије Косова и Метохије који учествују, заједно са терористима, у сукобима на страним ратиштима.

На радном ручку, који је организован у Паризу у склопу састанка на тему лаког и малокалибарског наоружања на Западном Балкану, Биљана Поповић Ивковић је, одговарајући на тврдње Пацолија, истакла да је према информацијама, не само Србије већ и многих других земаља, око 400 људи са територије Косова и Метохије отишло да се бори на страни терориста.

Тема састанка, коме су присуствовали министри спољних и унутрашњих послова Европске уније и региона, били су планови и посвећеност у борби против организованог криминала и тероризма.

Поповић Ивковић је поручила да Србија остаје поуздани партнер за сарадњу и да је јасно опредељена да се избори са свим изазовима и да је доследна у борби против организованог криминала и тероризма.

Она је предводила нашу делагацију у Паризу, а током радног ручка одговорила је на тврдње Беџета Пацолија да Србија поставља препреке које онемогућују борбу против организованог криминала.

"Апсолутно не стоји да ми постављамо било какве препреке, јер приштинске институције имају могућност за сарадњу у оквиру Интерпола, преко званичне канцеларије УНМИК-а која је успостављена још 2002. године", објаснила је Поповић Ивковић.

А помињући недавно увођење такси од 100 одсто за српске производе, рекла је да је циљ тих мера етничко чишћење Срба на Косову и Метохији, те констатовала да не крши Србија међународне споразуме, већ то чини Приштина, а ЦЕФТА и ССП су само последњи пример.

Она је током састанка захвалила француском министру за европске и спољне послове Жан-Ив Ле Дриану на досадашњој доброј сарадњи Србије и Француске указавши да су искуства која имају у борби против тероризма веома значајна.

Србија посвећена борби против организованог криминала 

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић истакла је у Паризу да је Србија посвећена борби против организованог криминала и тероризма и да је међународна сарадња у овим областима један од приоритета српске полиције.

Отварајући састанак Француско-немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану, шеф дипломатије Немачке Хејко Мас у свом обраћању споменуо је мост у Косовској Митровици и неопходност вођења дијалога између Београда и Приштине. 

Биљана Поповић Ивковић захвалила се министру Масу што је, између осталог, цитирао нашег нобеловца Иву Андрића и истакла да Србија гради мостове и ствара нераскидиве везе, саопштио је МУП.

"Мостови спајају две обале и у томе је њихова посебност и значај, али за то је потребно поверење и обострана жеља", нагласила је Поповић Ивковић.

Говорећи о лаком и малокалибарском наоружању, што је била примарна тема састанка у Паризу, Поповић Ивковић је истакла да Србија континуирано ради на уништавању вишкова ватреног оружја, муниције и експлозивних материја.

Она је навела да Србија своје планове у области управљања оружјем усмерава као допринос имплементацији нове Стратегије Европске уније 

"Управљање оружјем - заштита грађана" из новембра 2018. године и допринос имплементацији Мапе пута, која је усвојена у Лондону.

"Република Србија је у процесу усвајања новог планског документа који ће обезбедити имплементацију обавеза из Мапе пута и помоћи да једноставније пратимо реформе у области управљања ватреним оружјем, муницијом и експлозивима у наредном петогодишњем периоду", рекла је Поповић Ивковић.

Према њеним речима, план Србије је да до 2024. године испуни циљеве предвиђене Мапом пута зарад унапређења сопствених капацитета и унапређења безбедности наших грађана, а тиме посредно и јачања безбедности региона и Европе у целини.

Поповић Ивковић је навела да су реформе које спроводи Србија усмерене у четири појединачна, међусобно повезана правца.

"Ти правци се односе на измене нормативног оквира у складу са међународним стандардима и усвајања новог планског документа у овој области, унапређење организационе структуре техничких капацитета и људских ресурса и дефинисање нових стандардних оперативних процедура. Такође, тичу се и јачања капацитета за складиштење оружја, муниције и експлозивних материја, уз стварање услова за континуирано уништење њихових вишкова, као и унапређење поступака и ефеката добровољне предаје оружја и процеса легализације", истакла је Поповић Ивковић.

Учесници састанка у Паризу сложили су се да је Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала и тероризма, између осталог и због тога што је одлучна да спречи да нелегално оружје и муниција доспеју у руке терориста.

Састанак Француско-немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану одржан је у циљу успостављања поверилачког фонда из ког ће се финансирати имплементација регионалне „мапе пута" за стрељачко и лако оружје до 2024. године, документа који је усвојен од стране шефова држава и Влада партнера на Западном Балкану на Лондонском самиту у оквиру Берлинског процеса, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи