Министарство: Насловница "Илустроване политике" није у складу са добрим укусом

"Илустрована политика" поново је својом насловном страном узбуркала јавност, а Министарство културе и информисања реаговало је жаљењем што насловна тог породичног недељника није у складу са мерилима доброг укуса.

Иначе, на насловној страни најновијег издања Илустроване политике неприкладно су приказани Веран Матић и Љиљана Смајловић, "у друштву" америчког амбасадора Кајла Скота.

Министарство подсећа да се то с насловним странама овог недељника дешава већ други пут у последње време, што, како наводе у саопштењу за медије, одудара од духа вишедеценијског концепта те ревије.

У саопштењу, Министарство апелује на посленике у медијима да се придржавају стандарда ове друштвено важне професије.

Истовремено, поручују да се противе вулгарним реакцијама на извештавање новинарке Студија Б Барбаре Животић. Министарство такође поручује да ће истрајати у осудама појава нетолеранције и искључивости у јавном простору.

Комисија: Кампања у којој се оптужени проглашавају невинима 

У међувремену се огласила и Комисија за истраживање убиства новинара која је саопштила да већ месец дана траје кампања Илустроване политике у којој се оптужени у случају убиства новинара Славка Ћурувије унапред проглашавају невинима, са тврдњом да против њих нема довољно доказа и да на то нема никакве реакције.

"У случају ове кампање која траје из броја у број, нема никакве реакције. Поред дискредитације, увреда, цртања мета на Љиљани Смајловић, константна црта је захтев да се ослободе оптужени за убиство Ћурувије", навела је Комисија.

У саопштењу се указује да су се саветник главног уредника Горан Козић и спољни сарадник Ђорђе Мартић у најновијем нападу чак и похвалили да имају прећутну подршку државе за све ове текстове, јер је држава реаговала само поводом првог броја "Пси су пуштени", и то само због увредљивог контекста за америчког амбасадора.

Комисија је затражила да се, пошутујући начело претпоставке невиности, огласе све институције које су се оглашавале на иступе чланова Комисије и подсетила да је на упозорење председника Комисије Верана Матића на изостављање доказа у поступку, Виши суд, Адвокатска комора, Друштво судија и Врховни касациони суд проценили да се тиме врши притисак на суд и крши претпоставка невиности.

"Није довољно само да Сузана Васиљевић, као представнца државе, напусти Управни одбор. Како се све оно због чега је напустила одбор наставља већ месец дана, очигледно је неопходно учинити неки додатни напор да се спречи даља безрезервна заштита оптужених, а све кроз цртање мета на представницима државне Комисије за истраживање убиства новинара", наводи се у саопштењу Комисије.

"Оптуживање без доказа"

Додаје се да Козић и Мартић дискредитују новинаре који су покренули процес оснивања Комисије и да их оптужује без доказа за "сва могућа националнапочинства".

Комисија је додала да упозорава да се на таквим поступцима и реакцијама Вишег суда, Друштва судија и Врховног касационог суда, потпуно неутемељеним у пракси Европског суда за људска права, "утврђивање истине и правде услучају убиства Ћурувије редукује на то колико ће још Смајловић и Матић издржати свакодневну баражну ватру аутора из државне Илустроване политике".

"Да ли је услов правичног суђења да Смајловић и Матић буду ликвидирани из овог процеса, као они који настоје да се утврде све чињенице, изведу сви докази, на потпуно отворени јавности јасан начин", упитано је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво