Протест просветара испред Владе

Сва четири репрезентативна синдиката просвете испред Владе Србије организовала су једночасовни протест. У зависности од тога да ли професори штрајкују или не, часови у школама трајали су 30 или 45 минута.

Просветари траже наставак преговора о платним групама и разредима, повећање зарада за 14,67 одсто и почетак преговора о посебном колективном уговору који истиче у марту следеће године.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић поручила је министрима да се човек веже за реч, а подсетила је и на речи премијерке Ане Брнабић да је за њу најважније образовање.

Представник просветних синдиката Чачка Владимир Аџић рекао је да просветни радници од 2008. године нису имали повећања плата, а да је у три године, мерама Владе, сваком просветару узето 100.000 динара. 

Говорио је и председник Гранског синдиката просвете "Независност" Томислав Живановић, који је оптужио власт да покушава да уништи и упропасти интелигенцију и просвету, "па је зато протеклих година из земље отишло више од пола милиона младих људи".

Према оцени председника Синдиката радника у просвети Слободана Брајковића, садашња Влада ништа није урадила за образовање. 

Ипак, министар просвете Младен Шарчевић каже да је просвета добила четврто повећање за време његовог мандата.

"Није нико од нас крив што нисмо могли да исфорсирамо и сломимо руку ММф-у, Фискалном савету и кажемо дајте нам више пара, хоћемо да примењујемо тај закон од 2019. Ја сам рекао и био бих најсрећнији, јер је то опет јако важна полуга у даљим реформама, да поченамо да вреднујемо квалитет. И када дођете до четвртог нивоа, а говорим опет о квалитету наставе, ви имате као наставник било које установе плату профеосра са универзитета. То никад није било, ја радим 40 година", рекао је Шарчевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи