Институције важне за веће поштовања људских права

Дан људских права и 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима обележени су вечерас у Музеју савремене уметности, уз подршку Тима Уједињених нација у Србији, Мисије ОЕБС-а, Делагације ЕУ и Канцеларије савета Европе. Поручују да овај дан позива на акцију за поштовање људских права.

Србија мора да ојача институције за људска права и да гарантује њихову независност. Хитно треба доследно и ефикасно применити законе, пише у извештају Европске комисије.

"Људска права су део и приступне политике Европске уније и зато је важно да Србија у процесу приступања део законодавства о људским правима инкорпорира у домаће законодавство. То се нарочито односи на правосуђе, медије, заштиту животне средине", каже шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Треба више радити и на правима особа са инвалидитетом, ЛГБТ заједнице и Рома.

"На основу званичне статистика, видимо да је незапосленост доминантна код ЛГБТ заједнице, особа са инвалидитетом, Ромкиња", истиче стална координаторка УН у Србији Стелијана Надера.

"Битна је укљученост институција Србије, али и цивилног друштва и међународних организација, јер само заједно можемо да постигнемо боље поштовање људских права", каже амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

Заштитник грађана истиче да многи не знају коме да се обрате за помоћ, да их институција којој се обрате упућује на другу институцију, која опет наводи да није надлежна.

"Жале се на кршења имовинских права, то су јако дуги поступци пред судовима, неизвршење судских пресуда, извршења за која грађани сматрају да нису адекватна", наводи заштитник Зоран Пашалић.

"Већ 15 година се примењује Европска конвенција о људским правима у Србији. То значи да грађани имају право да се обрате Европском суду за људска права. То право и користе", каже шеф Канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер.

Србија треба да да већи приоритет правима детета, а забрињава и то што нема напретка у слободи изражавања, наводи се у извештају Европске комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи