Село у околини Бора из ког људи не одлазе

У рударском крају, у околини Бора је село Злот - једно од највећих у Србији са око 5.000 становника. Људи се из њега не исељавају а углавном живе од пољопривреде.

Лазарев кањон, истоимена река и пећина испод планине Малиник и непрегледни пашњаци су окружење села Злот. У селу после две деценије обновљен је рибњак калифорнијске пастрмке и прва тона рибе спремна је за тржиште. Биће ту посла за двадесетак људи.

Радник у рибњаку каже да пастрмку хране три пута дневно, по два килограма по базену.

Тај рибњак је практично на самом изворишту Лазареве реке. То је идеално место за узгој пастрмке. Албино рибе не ваде се из базена, служе за срећу и праве су плавуше међу рибама.

У селу живи око пет хиљада људи, а баве се углавном сточарством.

"Имамо овце, краве, коње, живину, свиње. Постижемо све, три генерације су у нашој кући", каже мештанка села Виолета Лупуловић.

Осим своје стоке Јован Крцијевић, чува и туђа стада. Чобанским вештинама, распознавања оваца научио је и деветогодишњег унука Матеју који му је главни помоћник.

Уз државне субвенције и град Бор из своје касе подстиче пољопривреднике.

"Град помаже директно кроз субвенције за развој пољопривреде, мимо мера које одређује Влада Србије, кроз свој пакет мера у износу од 25 милиона динара", каже градоначелник Бора Александар Миликић.

Надају се да ће пољопривреда прати развој рударства и да ће имати добољно производа и за шире тржиште од локалног.

број коментара 0 пошаљи коментар