Апел да се деца заштите од сексуалног узнемиравања

Потпредседница Владе Зорана Михајловић каже да је веома узнемирена вешћу о злостављању у Зајечару, те наводи да тај догађај показује колико сви као друштво морамо да више радимо на едукацији младих, да их учимо родној равноправности и поштовању једних других.

"Као жену и мајку дубоко ме је потресла чињеница да су малолетни младићи уцењивали и присиљавали на интимне односе своје вршњакиње", рекла је Михајловићева, која је и председница Координационог тела владе за родну равноправност.

Она је, поводом акције полиције због сумње да је неколико малолетника из Зајечара ласцивним фотографијама уцењивало своје вршњакиње, изјавила да овај случај још једном доказује да су девојчице много угроженије, и у реалности и на интернету.

"С једне стране, девојчице и младе жене не умеју да препознају када се сексуално злостављање деси, а потом немају храбрости да се некоме повере и затраже заштиту. Ако желимо да се наше друштво развија правилно, много већу пажњу морамо посветити девојчицама, да буду боље едуковане, сигурније и заштићеније", рекла је министарка, а наведено је у саопштењу из њеног кабинета.

Михајловићева је поздравила акцију Министарства унутрашњих послова и истакла да сви као друштво треба да покажемо више емпатије и бриге за друге, а да посебну пажњу морамо посветити младима, и подсетила на суморне показатеље истраживања о младима и родној равноправности.

Како примећује, ако сваки четврти младић сматра да један шамар није насиље, да је сексуално узнемиравање прихватљиво као шала и део одрастања, а свака трећа млада особа сматра да је девојка која носи уску сукњу и мајицу сама крива ако буде нападнута, онда значи да имамо велики проблем.

"Зато, једино учећи младе да поштују једни друге и да брину једни о другима можемо створити друштво којем тежимо - друштво ненасиља, у којем су наша деца безбедна да се развијају и одрастају у здраве људе", закључила је потпредседница Владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво