Пауновић: На дан људских права, њихово кршење на КиМ

Сузана Пауновић, директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права, честитала је данас грађанима и грађанкама Србије Међународни дан људских права и оценила поражавајућим да се на тај дан Срби на Косову и Метохији суочавају са најгрубљим кршењем људских права.

"Поражавајуће је да се на данашњи дан, и у години када се обележава 70. година од усвајања Универзалне декларације о људским правима, Срби на Косову и Метохији суочавају са најгрубљим кршењем људских права и стандарда утврђених овим документом, али и другим међународним уговорима којима се гарантују права и слободе свим људима, истакла је Пауновићева.

Она је указала да додатно забрињава изостанак реакције међународне заједнице, што доводи до још неизвесније будућности српског народа, саопштила је Канцеларија.

Пауновићева је навела да је Влада Србије посвећена унапређењу стања људских права у нашој земљи.

"Србија константно иде узлазном путањом на овом плану и то је оно што је добро. Свесни смо чињенице да нас на овом путу чека још пуно посла и да постоји потреба да се и даље ради на унапређењу положаја жена, особа са инвалидитетом, старијих особа, деце и припадника ромске националне мањине, и те теме су за нас важне", оценила је Пауновићева.

Она је поручила да, без обзира на велике економске успехе које смо постигли у претходном периоду, нашој држави и друштву неће бити боље уколико не будемо водили рачуна о будућности и поштовању људских права.

"Пракса је показала да поред активности министарстава и јединица локалних самоуправа, пројекти и иницијативе невладиних организација који се реализују широм Србије значајно доприносе бољој примени закона, борби против дискриминације и унапређењу стања људских права", закључила је Пауновић.

Она је додала да је Србија једна од ретких земља у свету која на системски начин прати све препоруке Уједињене нације у области људских права.

"Са нашим партнерима, организацијама цивилног друштва, независним телима и међународним организацијама радимо да ту област из дана у дан унапређујемо. Те напоре су препознали и позитивно оценили најважнија тела УН у области људских права током надзора над применом међународних конвенција о људским правима, као и Европска комисија у процесу придруживања Србије Европској унији", истакла је директора Канцеларије за људска и мањинска права.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво