Нормализација односа Београда и Приштине нема алтернативу

На отварању конференције "Реализација нормализације - Будућност односа Београда и Приштине" речено је да нормализација односа Београда и Приштине нема алтернативу.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић истакла је да је важно да се говори о теми нормализације односа, без обзира колико је она тешка и захтевна.

"Нормализација односа Београда и Приштине нем алтернативу, а до нормализације може да дође само ако престанемо да живимо у замрзнутој прошлости, јер тако имамо само замрзнуту садашњост и замрзнуту будућност", навела је Грубјешићева.

Каже да решење, какво год оно било, мора да смањи дистанцу и доведе до суживота два народа - српског и албанског, као и да нормализација односа једино може да промени перцепцију да су Срби и Албанци вечити непријатељи.

"Зато није довољно да се нормализују само односи између влада, председника, потребна је нормализација односа између народа", каже Грубјешићева и додаје да замрзнути конфликт ничему не води.

Каже да постоји избор да се дође до нужног компромиса или да се одустане од било каквог компромиса.

Асистент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић навео је да нормализација као процес представља повратак у нормално стање и нормалне вредности, те да дефинисано као процес - нормализација решава тренутно стање, односно статус кво.

"Нормализација подразумева да лидери Косова и Србије седну и разговором договоре сва отворена питања, међутим данас сведочимо распиривању конфликтне ситуације", казао је Сурлић. 

Директор Фондације Конрад Аденауер Норберт Бекман Диркес навео је да политике Србије, Косова и Албаније нису усамљене, већ постоје у европском контексту и контексту српско-немачког пријатељства, као и да дискусија о односима Београда и Приштине није регионална, већ има и европски и међународни значај.

Истакао је да је још важнији дијалог и прихватање другачијег мишљења, као и других политика, те да је важно да се о овој теми бави и у парламенту.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Диркес каже да је било успона и падова, али да је уз ангажовање међународне заједнице он био могућ.

Заменица амбасадора Немачке у Србији Доротеа Ренате Гизелман навела је да је нормализација тема која је пуна изазова и истакла да однос између Београда и Приштине мора да се нормализује, као и да нормализација нема алтернативу.

"Данас се дијалог заглавио и актуелна дешавања сведоче о провокацијама са обе стране. Београд и Приштина морају да се потруде да опет дође до нормализације односа и то у интересу свих који живе на Косову", казала је Гизелман.

Додаје се да ће сви бити губитници ако се ствари овако наставе, те да провокације једних подстичу провокације других.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво