Алкохол и вожња – смртоносна комбинација

До 16. децембра појачана је контрола саобраћаја која ће бити усмерена на контролу вожње у алкохолисаном стању и под дејством психоактивних супстанци. Ова акција почиње данас у свих 29 држава чланица организације ТИСПОЛ-а (Мрежа саобраћајних полиција Европе), уз подсећање да свака контрола возача подразумева и обавезно алкотестирање.

Вожња под утицајем алкохола не само да негативно утиче на функције неопходне за безбедну вожњу, у првом реду на чуло вида и брзину реакције, већ и на погрешно расуђивање, које често води ка чињењу других прекршаја, као што су прекорачење дозвољене брзине или некоришћење сигурносних појасева.

"Велики број градјана и даље конзумира алкохол и вози. Прошле године је више од 48.000 возача искључено из саобраћаја због вожње у пијаном стању, више од 10.000 хиљада је задржано на трежњењу, а 14 одсто несрећа са погинулим имало је за основ то што су аутомобилима управљали пијани возачи – то значи свака седма саобраћајна несрећа што је стварно превише", каже Aлександар Раденковић из МУП-а Србије.

Пошто зими брзо пада мрак, пијани возачи најчешће не виде пешаке, па је ових дана било доста удеса у којима су страдали пешаци.

"Молим возаче да обрате пажњу на пешаке који сада носе капуљаче и много теже опажају аутомобиле. Молим пешаке да имају у виду да возачи не могу на време да их опазе и много теже им је да зауставе возило кад их виде", рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Током спровођења акције контроле вожње под дејством алкохола у истом периоду лане, 1.923 возача искључена су из саобраћаја, док су 404 задржана на трежњењу у службеним просторијама због управљања возилом у стању тешке, веома тешке или потпуне алкохолисаности.

Само у једном граду у Србији од 8 ујутру до 13 сати пронађено је више од 20 возача који су возили и пили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво