Права која нико не сме да ускрати

Данас је међународни дан људских права. Заштитник грађана Зоран Пашалић поручио је грађанима да нико не сме да им их ускрати. Указује да се они најчешће жале на кршење имовинских права.

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да се најрањивијим особама сматрају особе са инвалидитетом, стари, деца, Роми, али и особе које не осећају имовинску сигурност.

"Људска права везана су за три ставке – живот, слободу и сигурност. То угрожавање имовинских права истиче велики број грађана. Ми смо подстакли да се о тим темама прича – то су оне теме које се тичу принудних извршења, регулисања имовинских права у погледу реституције, градње и легализације, и на њих стављамо тежиште", рекао је Пашалић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да грађани често не знају коме да се обрате за помоћ и када се обрате добијају упутство да иду код друге институције, које опет наводе да нису надлежне.

"Ми упућујемо људе тамо где треба да иду, на институције које могу да реше проблем, по правилу добре управе", рекао је Пашалић и додао да одговорност носе сви органи извршне власти.

Пашалић наводи и да људска права нису формула, већ да захтевају конкретно решавање проблема појединаца и системско решавање проблема група. Из тих разлога институција Заштитника грађана прати који су најчешћи проблеми.

"Заштитник грађана је жив организам који се повинује потребама и захтевима грађана", нагласио је Пашалић.

Заштитнику је пристигло око 2.000 притужби, а Пашалић је са 600 грађана лично говорио.

"Жале се на кршења имовинских права, то су јако дуги поступци пред судовима, неизвршење пресуда, извршења за која грађани сматрају да нису адекватна", рекао је Пашалић.

Поводом Међународног дана људских права Пашалић позива грађане да се обрате институцији Заштитника грађана како би сазнали која су њихова права. 

"Да знате која права имате и да нико не сме да вам ускрати та права", закључио је Пашалић.

Честитке грађанима Србије

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равнорпавност Зорана Михајловић истакла је да је једно од основних и загарантованих права сваке особе да буде равноправна и уважена без обзира ком полу, вери или нацији припада.

У честитки грађанкама и грађанима Србије потпредедница Владе је оценила да се у години у којој се обележава 70. годишњица Универзалне декларације о људским правима не може говорити о њиховом пуном остварењу ако постоји дискриминација појединих група грађана и грађанки и непоштовање принципа родне равноправности, те да су људско достојанство и слобода основ сваког модерног друштва.

Како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, Михајловићева је посебно указала на тежак положај жена, истакавши да нема људских права све док су жене жртве насиља.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић у честитки грађанима поручио је да је Србија добар и вредан пажње пример државе која је људска и мањинска права подигла до нивоа највиших међународних стандарда.

Честитку је упутио покрајински премијер Игор Мировић. Поручио је да је влада на чијем је челу у потпуности посвећена креирању друштва у коме влада толеранција без предрасуда и дискриминације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи