Јеврејска општина обележила Хануку

Јеврејска општина Београд обележила је пригодном прославом 8. дан јеврејског празника светла - Хануку, уз традиционално паљење хануки свећњака.

Јеврејски народ слави овај празник осам дана уз обичај да сваког дана пали свеће, до осмог дана када се пали свих осам свећица на хануки свећњаку.

Председник Јеврејске општине Београд Данило Медић пожелео је гостима срећан празник и светлу Хануку.

Осврнуо се на речи из свете јеврејске књиге Тора, подсећајући да она учи људе тајни давања.

"Давање је укус живота. Што више дајете, више узимате за себе", рекао је Медић.

Он је истакао и да није довољно само запалити свеће код куће. Порука Хануке је како је навео, да "морамо осветлити околину и од себе дати светло другима".

Свечаности су, поред других гостију, присуствовали заменик амбасадора Израела у Србији Џени Седоу, заменик градоначелника Београда Горан Весић, принцеза Јелисавета Карађорђевић, представници верских заједница и дипломатског кора.

Током обраћања званицам Весић је честитао празник свим Јеврејима, и рекао да је радостан што се Јеврејска заједница поносно враћа у свој Београд.

"Последњих осам деценија до пре неколико година јеврејска заједница је живела у мраку. Сада се то мења...верујем да ће јеврејска заједница дати свој допринос српском друштву", рекао је Весић. 

Он је подсетио да је Србија прва држава у Европи која је јеврејској заједници вратила имовину и која покушава да исправи оно што јој је учињено током холокауста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво