Стратегија за борбу против корупције чека на испуњавање

Транспарентност Србија оценила је, поводом Међународног дана борбе против корупције, 9. децембра, да већина мера из Националне стратегије за борбу против корупције за период 2013-2018. није реализована, а да и оне које су формално испуњене углавном нису донеле очекиване резултате.

"Прокламована 'нулта толеранција на корупцију' није резултирала кажњавањем свих злоупотреба", каже се у саопштењу "Транспарентности".

За успешност гоњења корупције су пре пет година у Стратегији и Акционом плану постављени не нарочито амбициозни циљеви - да се за свега 30 одсто повећа број правноснажно осуђених учесника у корупцији.

Међутим, број осуђених не само да није повећан, већ је значајно смањен.

"За кривична дела примања мита, давања мита и трговине утицајем, број осуда се 2017. смањио више него дупло у односу на 2012. - са 116 на 55, док је код кажњавања злоупотребе службеног положаја подбачај нешто мањи. Није се повећао ни број пријављених случајева корупције и поред тога што је у међувремену усвојен Закон о заштити узбуњивача, а неки од њих су добили заштиту од отказа", каже се у саопштењу.

"Транспарентност" наводи и да је Влада одустала од увођења кривичног дела "незаконитог богаћења", из члана 20. Конвенције УН против корупције, што је било предвиђено Акционим планом из 2013, а што је требало да омогући кривично гоњење јавног функционера за "за знатно увећање имовине које не може разумно објаснити с обзиром на његова законита примања".

Међународни дан борбе против корупције установила је Генерална скупштина УН јер је 9. децембра 2003. године почело потписивање поменуте Конвенције УН против корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво