Бакшиш – одлука госта или услуга за опорезивање

Одлазак у кафану ускоро би могао постати скупљи а конобари би могли остати без дела бакшиша. Све то ако Влада прихвати предлог удружења хотелијера и угоститеља "Хорес" да се и бакшиш опорезује. У Mинистарству финасија, за сада, само кажу да ће предлог анализирати.

Иако је предлог за опорезивање бакшиша, у њихово име, отишао на адресе три министарства, финансија, привреде и трговине и туризма, конобари се са тим не слажу.

"То је лична ствар госта да ли ће он да части конобара или неће. То зависи од тога да ли је задовољан, да ли му је пружена адекватна и лепа услуга. Гост ако је задовољан, он ће да части конобара и мислим да ту држави није место да се меша", каже конобар Мирољуб Поповић.

"С обзиром да је економска ситуација у нашој земљи таква, да конобари немају високе плате, још да им се опорезује бакшиш, мислим да је то сувишно", истиче Невена Дробњак из хотела "Оморика" са Таре.

Свој захтев у "Хоресу" објашњавају чињеницом да инспектори који у конобарском буђелару пронађу више новца него у благајни, наплаћују огромну казну послодавцу, а објекат затварају на две недеље до годину дана.

Како у тим случајевима није реч о утаји пореза, већ о обичају да се конобар части, апсурдно је да се у недостатку законске регулативе, угоститељи кажњавају, кажу у "Хоресу".

"Један од захтева који је био од представника хотела из групације хотелских ланаца јесте немогућност плаћања бакшиша картицом. Тако да је и то питање које треба решити. И онда са решавањем генерално овог питања, овог проблема, сигурно ћемо омогућити свима у ланцу да буду задовољни", каже директор "Хореса" Георги Генов.

У многим државама, конобарски бакшиш се одавно опорезује.

"У великом броју земаља конобари немају редовна примања него живе искључиво од напојнице, односно бакшиша и они су укључени у фискалне касе, значи у фискализацију, на то се плаћа порез, али ипак не знам да ли смо ми на добром путу да тако нешто уведемо овако ад хок", каже Александар Сеничић, директор Јуте.

Бакшиш се у неким земљама на рачуну представља као сервис, који је обавезан, али то је онда услуга на коју се уз порез плаћају и доприноси, објашњавају у "Хоресу" и кажу да они траже да се предлогом закона, бакшиш третира као награда на коју би се плаћао само порез од 20 одсто. У преводу од 100 динара бакшиша, конобар би кући однео 80.

број коментара 26 пошаљи коментар
(понедељак, 17. дец 2018, 10:42)
anonymousDejan [нерегистровани]

Baksis

I,da izglasaju moj baksis nece sigurno ni videti a kamoli oporezovati!

(понедељак, 10. дец 2018, 16:24)
anonymousaca [нерегистровани]

Prvo popove

a da se oporezuju opela,krstenja,vodice..? Kad pop naplati opelo 18.000 sa koliko bi otisao kuci?

(понедељак, 10. дец 2018, 14:02)
Sladja [нерегистровани]

Fale pare

Baksis je nesto sto pripada samo konobaru i nikom drugom .
Nemoguce je dokazati koliki je baksis , sem ako ne ide preko kase , sto je isto glupost.
Moze biti kao cela plata a i ne mora ga biti . 

(понедељак, 10. дец 2018, 11:34)
Mare [нерегистровани]

Ma nemoj

A zašto sediš u kafiću ako su ti cene visoke?! Nije ti mnogo da gazdi za dve kafe platiš 300 dinara, a mnogo ti je da konobaru ostaviš 20 dinara?! Uz sve to si konobaru tražio 5 čaša obične vode..

(понедељак, 10. дец 2018, 10:20)
Jo [нерегистровани]

Svuda???

$ samo u jednoj zemlji,a nama je orijentir €

(понедељак, 10. дец 2018, 10:17)
Jo [нерегистровани]

Ajmo u Evropu,pa da vidimo za EU

U Evropi je ovako kao kod nas,ukljucujuci i Rusiju i Tursku i uglavnom se zaokruzuje ili proizvoljno prebaci,u zavisnosti i od razpolozenja,koje dobar konobar zna da podigne.U Britaniji se napojnica uobicajena i stvar je dzentlmenskog stava i daje se od 10 do 20% racuna.U USA je to malo kompleksnije,u cenu nisu uracunati ni porez ni napojnica vec su posebne stavke izrazene u procentima.A plata je minimalna i ona se oporezuje,a tips ne.I to se radi da bi imali ko da im radi.jer dosta ljudi honorarno radi i izbegavaju ovaj posao itd.Teska tema kao i clanovi HORESA kojima i ovako nema ko da radi.

(понедељак, 10. дец 2018, 06:17)
Srdjan [нерегистровани]

Glupost

Ova izjava je cista glupost, posto vidim da koristis dolare kao valutu,predpostavljam da se radi o USA.. u USA je normalno ostaviti baksis izmedju 15-20% u proseku oko 18%

(понедељак, 10. дец 2018, 01:39)
Milovan [нерегистровани]

Težak i odgovoran posao...

Svuda u svetu konobari imaju malu platu a posebno kod nas. Većina radi ovaj težak i odgovoran posao zbog bakšiša s'kojim kad spoji sa mesečnim primanjem liči na jednu kakvu takvu skromnu platu. Naravno, može da bude i malo više zarade, ali zavisi na kojim mestima radi...

(понедељак, 10. дец 2018, 01:20)
anonymous [нерегистровани]

Gluposti

Veću glupost u životu nisam čuo.Ili pročitao.Svejedno.

(понедељак, 10. дец 2018, 01:13)
anonymous [нерегистровани]

bakšiš?!

Na pijaci se ljudl cenjkaju sa seljacima ne bi li spustili cenu robi za neki dinar, a onda odu u kafić ili restoran pa na ionako previsoke cene ostavljaju bakšiš kao naknadu za uslugu? A onda da ostave i bakšiš za kuvara koji je kuvao, za čistačicu koja je počistila restoran, za vlasnika što ga je uopšte otvorio...