Фабричка хала као учионица

Ваљаоница алуминијума "Импол Севал", Ваљаоница бакра Севојно и Техничка школа у Ужицу, пре две године су засновале јединствен концепт образовања. Ђаци се школују уз већи фонд часова практичне наставе, додељују се стипендије за најбоље ученике, а кадрови се припремју према потребама ваљаоница.

Они су други разред Техничке школе у Ужицу, и ове године два дана током седмице проводе на стручној пракси. Наредне године, у фабрици су планирана три дана седмично.

Севојничке ваљаонице овако добијају дефицитаран кадар, а ученици велику шансу да одмах после школовања добију посао. Тако се образују оператери за прераду метала, ливци, ваљаоничари.

"Научио сам доста, није тешко, помажемо мајсторима, шта можемо, основно", каже Петар Богићевић, ученик другог разреда Техничке школе у Ужицу .

Милош Карајичић, такође ученик другог разреда Техничке школе у Ужицу, каже да као што иде у школу, тако иде и у фабрику.

За рад са ученицима, ваљаоница је ангажовала девет својих стручњака, посебно обучених за менторство. Напредак, рад и ангажовање ђака се пажљиво прате, а после селекције, најуспешнијима додељују стипендије.

"Стипендија износи 13.000, сваког месеца. Врло је битно, јер после школе ви можете да добијете посао овде, одмах и у школи смо већ причали о томе, али када дођете на праксу и дуже времена проведете овде, све вам је лепше и занимљивије овде је прави посао", каже Огњен Цонић, ученик другог разреда Техничке школе у Ужицу .

Технолог и ментор "Импол Севал" Андрија Милојевић објашњава да је то иновативни начин образовања.

"Стимулише најбоље ученике, који се највише истичу, тако смо од прве генерације изабрали тројицу стипендиста, и план нам је да и у будућности стимулишемо добре ученике", додаје Милојевић.

Фабричка хала као учионица, пре свега, мора бити безбедна, па је читав сет мера и правила усаглашен са ученичким ангажовањем.

"До сада нисмо имали ни један безбедносни проблем. Никакву повреду, ниједан проблем. Мајстори су им показивали и шта смеју и шта не смеју да раде са аспекта безбедности, и малтене чували су их као своју децу", напомиње Лазар Ђокић, стручњак за безбедност и здравље на раду "Импол Севал".

Људски ресурси су овде схваћени као важан партнер послодавца, и посебна пажња се поклања усавршавању, обуци и преношењу генерацијских искустава.

Програм који се остварује са ужичком Техничком школом, иде и корак даље јер се ствара кадар према потребама ваљаоница, способан да одмах после школовања започне рад у производним халама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво