Све више малолетних преступника

Kривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога прошле године пријављено је 1.590 починилаца. У односу на 2016. годину, за више од хиљаду је порастао број пријављених за неовлашћено држање опојних дрога, са 5.201 на 6.573, показују званични подаци. За оштрије законске казне за дилере и кориснике опојних дрога, залаже се Владина Комисија за борбу против наркоманије у школама. Проверавали смо колико тај захтев има смисла, а каква је садашња казнена политика.

За неовлашћену производњу и продају опојних дрога починиоци се кажњавају углавном од три до пет година затвора. Иако тужиоци сматрају да судије треба да изричу ошртије казне, то им, кажу, не предлажу.

"Могу да тражим 10 година за нешто, али сам поптуно свесна да неће добити, негде ми наш предлог у погледу казне покушавамо да будемо реални знајући већ неку издефинисану казнену политику суда", каже Лидија Комлен Николић, из Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије.

Шта би онда донела измена Закона и више казне за неовлашћене произвођаче и дилере опојних дрога? За ту опцију, залаже се Владина Комисија за борбу против наркоманије у школама. Сада је казна затвора од 3 до 12 година. Још оштрија је за групе, организаторе мреже препродаваца или посредника и организоване криминалне групе.

"То је апсолутно популистичка мера јер сада за тежи облик кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојне дроге запрећена казна затвора од 5 до 15 година, дакле у рангу са убиством, а за најтежи облик ако је извршен од стране организоване криминалне групе казна је у распону од 10 до 20 година, дакле далеко тежа него што је за убиство, не знам која би још строжија казна могла да се пропише", каже адвокат Вељко Делибашић.

Нарко дилери се, каже адвокат, не боје запрећене казне, већ могућности да буду откривени и процесуирани.

"Нажалост, највећи број откривених учинилаца тог кривичног дела су они који се тиме баве на доњој лествици хијерархије у том послу, дакле то су ситни нарко дилери, и онда добијају казне од три до пет година затвора, проблем у том послу не код нас него у целом свету што је врло тешко доћи до носилаца тог посла, организованих криминалних група", наводи адвокат Делибашић.

О овој теми у МУП-у нисмо добили ни саговорника нити тражене податке.

Да би се ефикасније борили против починилаца кривичних дела у вези са дрогом, тужиоцима и полицији су потребни бољи услови за рад, истичу у Удружењу јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије.

"Организационо нисте пружили могућност са бројем људи са условима рада да заиста ефикасно можете да се борите. У једном моменту имате популарну тему борба против опојне дроге, а онда све остало стоји, онда имате насиље у породици, па онда ајмо, значи мора да постоји систематски приступ да се било који проблем у друштву реши", каже Лидија Комлен Николић.

Прошле године је за кривична дела у вези са дрогом пријављено 750 малолетних починилаца, што је чак дупло више него 2016. Највише њих за неовлашћено држање опојних дрога за сопствену употребу. Малолетницима се могу изрећи васпитне мере, обавезно лечење, малолетнички затвор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво