Пиротски пензионери уједињени, траже дом

Више од 26.000 пензионера из осам удружења из Пиротског округа покренуло је иницијативу за изградњу дома за старе у Пироту. У допису републичким и локалним властима истичу да је то неопходно јер су проблеми старих и болесних све већи. У суседним градовима постоје домови за старе али и дуге листе чекања.

На парцели у близини болнице у Пироту, пре десетак година почела је изградња дома за старе. Међутим, до данас се није одмакло даље од темеља, а поједини учесници овог пројекта су на суду.

Пошто у Пироту нема дома за старе, више од 26.000 пензионера покренуло је иницијативу за изградњу.

"Многи људи који су сами, чија су деца у расејању или у великим градовима, потпуно су сами и постају дементни. Видели смо да је то проблем старе популације", истиче Ђорђе Митић, председник удружења пензионера.

Сваке године неопходан је смештај у дом за око 40 старих из Пирота. Центар за социјални рад пружа помоћ старима и болеснима, а Црвени крст ангажује геронтодомаћице.

"Али то је све недовољно и указује на потребу организованијег облика заштите за старије. То је управо дом за старе који је по нашем професионалном мишљењу потребан", каже Марија Васић, директорка Центра за социјални рад.

У удружењу пензионера кажу да су им из ресорног министарства одговорили да у буџету нису предвиђена средства за изградњу дома за старе. У локалној самоуправи подржали су ову иницијативу.

"Ми то као локална самоуправа због начина функционисања не можемо да реализујемо без министарства и без државе. Потребна је заједничка иницијатива и одлука како би се то градило и инвестирало у фазама", истиче градоначелник Пирота Владан Васић.

Ако дом за старе не буде изграђен ускоро, град Пирот ће подржати идеју Центра за социјални рад о формирању малих домских заједница у селима, где би најстарији суграђани добили комплетну услугу као у геронтолошким центрима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво