Изложба "Тамо далеко 1918–2018” отворена у Дому Војске

Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Никола Селаковић свечано је отворио изложбу "Тамо далеко 1918-2018" у Малој галерији београдског Дома Војске.

Отварајући изложбу, Никола Селаковић истакао је да је реч о специфичној изложби која је дело људи које краси велики ентузијазам, љубав према отаџбини и велико поштовање према прецима, захваљујући којима и они постоје.

"Када говоримо о том великом времену, тешко је изабрати онај тренутак који би издвојио у мору догађаја који су били у раздобљу од половине септембра до почетака децембра 1918. године значајни за историју нашега народа. У том периоду, у различитим крајевима на нашем српском етничком простору, али и на простору који су заузимали и други југословенски народи, донесене су одлуке у којима су два имена, односно, једно име и један назив били неизостани њихов део - назив Србија и име краљ Петар Први Карађорђевић. То је била она есенција и они делови одлука о уједињењу са Србијом, које су доносили Срби у различитим крајевима у којима су тада живели", нагласио је Селаковић.

Како је рекао, тог 27. новембра 1918. године збор у Котору донео је одлуку о признавању Петра Првог Карађорђевића за свог суверена, односно, за свога владаоца. 

Додао је да је пре тога владалац Боке био аустроугарски цар Карло Хабзбуршки, а пре њега Фрањо Јосиф.

Подсећајући на године које су за наш народ, државу и културу од изузетно великог значаја, Селаковић је указао на ту јединствену етничку, историјску, културну и правну вертикалу која је одлика овог простора, али и људи који су живели на њему.

Говорећи о значају Великог рата, Селаковић је подсетио да је тај рат из српског народа извукао есенцију оног најбољег што је у нама постојало, додајући да је то рат у коме се за српског војника није могла везати ни једна једина нечиста ствар и у коме су до изражаја дошли храброст и достојанство у мучеништву, али и хуманост, људскост и човечност, чак и према непријатељу коме је то недостајало.

Према речима историчара Александара Раковића који је говорио о изложби, две хиљаде Бокеља ратовало је у војсци Краљевине Србије, 500 је прешло Албанију. Они су дали, додао је Ранковић, велики допринос српском ослобођењу и уједињењу, што не смемо да заборавимо, као ни велике жртве које су сви Срби дали без обзира из ког краја српске земље, посебно наглашавајући снагу срског војника при пробоју Солунског фронта. 

Обраћајући се име ауторског тима, Гојко Раичевић је истакао да је изложба део ширег пројекта "Сто година поноса и славе", која је настојање да се одужимо нашим прецима на слободи и достојанству које су нам дали. Својом формом, додао је он, изложба приближава дух једног славног времена кроз које су прошли приморци Бокељи. 

Изложба ће бити отворена до 13. децембра. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи