Деведесет осам година рада Медицинског факултета, уручене награде

Медицински факултет почео је са радом пре деведесет осам година. На отварању је говорио професор Милан Јовановић Батут, док је почетак наставе означило предавање из анатомије доктора Ника Миљанића. Данас, осим на српском, Медицински факултет има и студије на енглеском језику.

После Другог светског рата диплому лекара на Медицинском факултету Универзитета у Београду стекло је тридесет хиљада лекара, а факултет је дао и око три хиљаде доктора наука. Најбољим дипломираним студентима и ауторима најбољих научних радова, уручене су награде.  

"Ја сам тренутно лекар на стажу у ГАК Народни фронт где завршавам свој обавезни лекарски стаж и следећег месеца полажем државни испит. Моје жеље јесу да останем у Србији и радим у нашем здравственом систему", рекао је Петар Симић најбољи дипломирани студент.

Доцент Дарко Антић из Клинике за хематологију КЦС, добитник награде за научно-истраживачки рад каже да је истраживање посвећено тромбозама у лимфомима.

"Ми смо успели да формирамо један скор који је помогао нама клиничарима да предвидимо који би то пацијенти могли бити и да бар један део њиховог ризика за настанак смртног исхода спречимо", рекао је Антић.

У овом тренутку ту је више од три и по хиљаде лекара на специјализацији, што је значајна база за будући развој.

"Тај развој је императив нашег опстанка и ми морамо остати као врхунска високообразовна и научна институција иначе ћемо изгубити ову традицију коју смо сада имали. Односно на традицији не можемо живети него можемо живети у савременом добу и овде у Србији", каже академик Небојша Лалић, декан Медицинског факултета.

Професор Петра Марин, проректор Универзитета у Београду каже да је Медицински факултет установа која има велики број запослених и изузетно велики број врхунских научника и педагога и самим њиховим бројем и квалитетом гарантују да ће Универзитет у Београду и у наредном периоду бити врло високо котиран у међународним оквирима.

По два инострана предавача сваке недеље држе предавања, факултет учествује у великим међународним пројектима, а још више ће се радити на његовој афирмацији као регионалног центра за истраживања у медицини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи