"Полно узнемиравање за сваку осуду без обзира о коме је реч"

Министарка правде Нела Кубуровић поручила је да је полно узнемиравање за сваку врсту осуде без обзира да ли је у питању функционер или не.

Указујући да се наше друштво суочава са проблемом сексуалног злостављања, Нела Кубуровић  је рекла новинарима да је управо због тога Министарство правде у претходне две године доста урадило и кроз измене Кривичног законика и кроз Закон о спречавању насиља у породици.

"Изменама Кривичног законика уведена су нова кривична дела која нису постојала у нашем правном систему, а све у складу са ратификовним Инстанбулском конвенцијом тако да сада имамо могућност да се лица процесуирају за полно узнемиравање", рекла је Кубуровићева.

Сматра да је кључно да, колико год у друштву било отпора приликом доношења таквих измена, тужилаштво и судови раде у процесуирању те врсте кривичних дела.

Подсетила је да је у Србији за мање од годину дана од почетка примене нових законских одредби донет велики број осуђујућих пресуда и закључила да је полно узнемиравање за сваку врсту осуде, без обриза да ли је у питању функиционер или не.

Министарка је истакла да закон треба да делује репресивно и уколико се било који облик кривичног дела деси, рекла је да очекује да надлежни органи реагују и да у разумном року санкционишу такво понашање.

Заменик градонацелника Бора Бранко Перић (60) нашао се у средишту скандала када су фотографије на којима он љуби и грли девојчицу стару 15 година освануле на једном Фејсбук профилу.

Медији преносе да је по објављивању фотографија од Перића затражено да одмах поднесе оставку, као и да је он то учинио.

У образложењу одлуке да се повуче са места заменика градоначелника навео је да су у питању лични разлози.

Како се наводи, слике су убрзо по постављању склоњене, али их је, у међувремену, видео и скинуо велики број пратилаца ове друштвене мреже.

Перић тврди да је девојчици "само честитао" на добро урађеном послу кићења сеоског дома културе.

У цео случај се, убрзо, умешала и полиција.

Поред овог случаја, председник општине Брус пред судом одговара за полно узнемиравање.

Кубуровићева очекује закон о несталим бебама на пролеће

Министарка је напоменула да очекује да ће се Закон о несталим бебама наћи у расправи на пролећном заседању скупштине Србије, након чега ће бити и усвојен, указујући да усвајању закона велики отпор пружају неки родитељи чија се деца воде као нестала.

"Закон о несталим бебама је од марта у скупштинској процедури али је велики отпор родитеља чија су деца нестала, односно сматрају се несталим и ми смо покушали да кроз дијалог са њима дођемо до компромисног решења, рекла је Кубуровићева одговарајући на питања новинара.

Истакла је да је МУП формирао комисију где су укључени представници свих надлежних државних органа и родитељских удружења и додала да верује да ћемо у скоријем временском периоду управо имати могућност да се овај закон усвоји.

Кубуровићева је указала да су у изради закона учествовали и представници родитеља и да је велики број њиховихи амандмана усвојен, као и Јукомових.

"Верујем да ће се током пролећа закон наћи на расправи у скупштини и да ће бити усвојен", навела је и додала да је то наша обавеза из пресуде Европског суда за људска права (у случају Зорица Јовановић против Србије у чију је корист пресуђено).

Према њеним речима, закон је израђен управо у складу са препорукама из саме пресуде Европског суда за људска права, али то не значи да тим прописом могу да се реше сва спорна питања.

Законом се, како је указала, испуњавамо нашу обавезу према Европском суду за људска права.

Комитет министара Савета Европе позвао је јуче Србију да што хитније усвоји закон о несталим бебама и омогући родитељима право на обештећење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво