Мини-хидроцентрале између користи и штете

Иако мале хидроелектране спадају у системе који обезбеђују обновљив вид енергије, њихов утицај на природну околину је огроман. Процена је да не постоји мини-хидроцентрала која не нарушава животну средину.

Из тог разлога све је више грађана Србије против њихове изградње. Овом темом у емисији "Сасвим природно" бави се и Јован Мемедовић, који је био на истоку Србије и обишао реон између Пирота, Бабушнице и Сурдулице, у потрази за локацијама где се граде или постоје мини-хидроцентрале.

Који је принцип функционисања мини-хидроцентрале? Прегради се речица, направи се такозвани водозахват. Са једне стране је одвод воде, у каскадама, да би и рибе могле да га користе. Са друге стране је мрежа, па одводни канал, све до цеви.

Цеви се спроводе најчешће земљом или кроз саму реку и оне се постављају у дужини од два до пет километара. Крај цеви је у машинској згради где је и турбина. Вода својим притиском покрене турбину и поново се касније спроведе до речног тока.

Када се изађе на терен, поглед на хидроцентралу није тако леп као шема на папиру. Усред природе налазе се бетонске масе, брана, зидови, решетке, а код машинске зграде је бука.

Ипак, мале хидорелектране свакако дају и неку корист дтушву. Оне производе струју од воде, каја, после изласка из турбине остаје, или се враћа реци.  

У чему је онда проблем и зашто грађани протестују?

Водостај речице испред и иза хидроелектране може да буде знатно нижи. Кад је низак водоток оне не би требале да раде. Међутим, има оних који то не поштују. У том случају се у неким хидроцентралама затвори одвод за речну стазу, и све што има воде, усмери се у цев за турбину. Након тога, испод водозахвата остаје сува река или мртав животињски свет.  

Емисија "Сасвим природно" емитује се недељом у 18.30 на Првом програму РТС-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи